I måndags kväll bestämde jag mig för att testa att göra små mini-pajer på en muffinsplåt. Så här tipsar jag hur man gör 12 små mini-pajer i muffinsformat. Dom blev helt ljuvliga och jag tänkte dela med mig av mitt recept. Dessa pajer innehåller 104 kcal styck och tillsammans med en god sallad blir det en perfekt lunch med 2-3 stycken.
Recept på spenatpaj med äggstanning.
350 g spenat frusen
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
Äggstanning
4 ägg
1,5 dl lättmjölk
1,5 dl grädde
salt och peppar efter smak
Garnering
Riven ost 50 gram
Gör spenatpajen med äggstanning så här
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att hacka lök och vitlök. Jag hackar vitlöken för då blir det inte lika stark smak som om jag pressat den. Fräs löken i stekpannan med en skvätt olivolja. Tillsätt den frysta spenaten och låt den tina i pannan. Krydda ordentligt med salt och peppar och smaka av.
Tag ett hushållspapper med olivolja och smörj muffinsplåten om du inte använder muffinsformar. Själv använder jag plåten dirket utan formar. Fördela spenatblandningen mellan de 12 formarna så det blir lika mycket i varje form.
Vispa i hop äggstanning och fyll på i formarna
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och krydda och smaka av. Tag ca 0,5 dl äggstanning med ett decilitermått och fyll på varje paj. Tänk på att lämna ca 1 cm då pajerna reser sig i ugnen. Tag en nypa med riven ost och strö ovanpå. Sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills dom börjar få färg.
Nu har då 12 färdiga små pajer med äggstanning. Perfekta till lunch eller varför inte till en midsommarbuffé! Jag har frusit in mina pajer så jag kan ta fram till lunch nu när jag jobbar hemma i stor utsträckning.