I dag känner jag mig full av energi och nu när det börjar gå mot höst så kände jag att jag vill göra en härlig varm grönsakssoppa tills i kväll. Det recept jag bestämt mig för är min grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd. Det kommer också innebära att jag har mat färdig tills måndag kväll. Det är en perfekt början på veckan.Supergott och lyxigt och dessutom nyttigt. Frikadellerna lägger man ner strax innan soppan är klar och det max 5 minuter innan dom är helt klara. Jag serverar min grönsakssoppa med vitlöksbröd och massor med färsk persilja.

Jag försöker äta mycket grönsaker för att må bra. Ett sätt att göra det på är att alltid ta halva tallriken med grönsaker. Det kan vara både kalla eller varma grönsaker. Att göra en soppa med bara grönsaker är därför ett helt perfekt alternativ. Dessutom med protein i frikadellerna.
Normalt sett så äter jag nästan inget bröd. Jag gör i stället så att vid vissa tillfällen så ger jag mig själv lov att ta till exempel bröd men då bestämmer jag redan innan hur många jag får ta. Det blir enklare att begränsa sig då om man redan från början satt upp en gräns. I bland är hela saken att bara få känna smaken av något man tycker väldigt mycket om och det är därför jag förordar att man skall äta av allt, men att det är mängden det handlar om. Då värdesätter man maten på ett helt annat sätt och maten smakar gudomligt!

Recept på grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd, 6-8 personer
4-5 morötter
0,5 blomkålshuvud
1 kruka persilja
1 purjolök
60 gram babyspenat
300 gram sockerärter
6 dl vatten
6 dl lättmjölk
4 msk Renée Voltaire Original Lantbuljong
1 msk maizena (om det behövs)
Salt och peppar efter smak
Frikadeller
800 gram nötfärs
2 ägg
1 riven gul lök
salt och peppar efter smak
Vitlöksbröd
1 färsk baguett
smör
1-2 vitlöksklyftor
Så här gör du:
Skär alla grönsakerna i bitar. Blomkålshuvudet till små buketter, Skiva purjolöken i smala skivor och gör slantar av morötterna. Jag brukar dela slantarna i två delar så att dom blir som halvmånar så det inte blir så stora bitar i soppan. Sockerärtorna brukar jag dela i två delar. Klipp eller hacka persiljan och spara lite som dekoration när soppan skall serveras. Själv brukar jag lägga all persilja i ett glas när jag klippt bort stjälkarna och sedan ”klipper jag i glaset”. Det blir mycket smidigare än hacka den på en skärbräda tycker jag.

Här ser ni också hur burken till buljongen ser ut! Fantastisk! Ni måste prova denna buljong den slår faktiskt det mesta.


Jag gör mina köttbullar ganska stora. Det blev 16 stycken av 800 gram kilo nötfärs. Men det är så klart en smaksak. Det tar ca 5 minuter att koka i soppan precis när soppan nästan klar.

Persilja är en mycket underskattad krydda dessutom fullproppad med järn!
- Blanda köttfärsen med salt, peppar, och riven gul lök. Rulla till stora köttbullar
- Koka upp vatten och mjölk och tillsätt buljongen. Lägg i alla grönsaker utom babyspenaten och sockerärtorna. Låt grönsakerna koka i 5 minuter.
- Sockerärtorna och spenat lägger man i sist eftersom dom inte behöver koka med mer än någon minut.
- Spara lite av persiljan som dekoration, som du lägger i precis i slutet innan servering och vänder ner den.
- När grönsakerna kokat enligt anvisning så lägger du ner frikadellerna. Dom behöver koka med i ca 5 minuter för att dom skall bli helt genomkokta.
Vitlöksbröd
Pressa 1-2 vitlöksklyftor i och rör om så det blir en kräm, och smöra sedan det färdiga brödet. Lägg brödet på ugnsgallret och sätt ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Sätt på grillen dom sista minuterna tills dom får fin färg!
Nu är det bara njutningen kvar!

Önskar er alla en härlig dag!
Mums 😋 måste laga detta någon dag då vi fortfarande har snö hemma och bra lunch mat kram ❤️🤗