Grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd


I går efter träningen så gjorde jag Grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd. Supergott och lyxigt och dessutom nyttigt. Frikadellerna lägger man ner strax innan soppan är klar och det max 5 minuter innan dom är helt klara. Jag serverar min grönsakssoppa med vitlöksbröd och massor med persilja.

Grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd
Grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd

Jag försöker äta mycket grönsaker för att må bra, och ett sätt att göra det är att alltid ta halva tallriken med grönsaker. Det kan vara både kalla eller varma grönsaker. Att göra en soppa med bara grönsaker är därför ett helt perfekt alternativ.

Normalt sett så äter jag nästan inget bröd. Jag gör i stället så att vid vissa tillfällen så ger jag mig själv lov att ta till exempel bröd men då bestämmer jag redan innan hur många jag får ta. Det blir enklare att begränsa sig då om man redan från början satt upp en gräns. I bland är hela saken att bara få känna smaken av något man tycker väldigt mycket om och det är därför jag förordar att man skall äta av allt, men att det är mängden det handlar om. Då värdesätter man maten på ett helt annat sätt och maten smakar gudomligt!

Grönsakssoppa med frikadeller
Grönsakssoppa med frikadeller

Recept Grönsakssoppa, 6-8 personer

Ingredienser

4 morötter

1/2 blomkålshuvud

1 kruka persilja

1 purjolök

60 gram babyspenat

300 gram sockerärter

6 dl vatten

6 dl lätt mjölk

4 msk Renée Voltaire Original Lantbuljong

1 msk maizena (om det behövs)

Salt och peppar efter smak

Frikadeller

800 gram nötfärs

2 ägg

1 riven gul lök

salt och peppar efter smak

Vitlöksbröd

1 färsk baguett

smör

1-2 vitlöksklyftor

Så här gör du:

Skär alla grönsakerna i bitar. Blomkålshuvudet till små buketter, Skiva purjolöken i smala skivor och gör slantar av morötterna. Jag brukar dela slantarna i två delar så att dom blir som halvmånar så det inte blir så stora bitar i soppan. Sockerärtorna brukar jag dela i två delar. Klipp eller hacka persiljan och spara lite som dekoration när soppan skall serveras. Själv brukar jag lägga all persilja i ett glas när jag klippt bort stjälkarna och sedan ”klipper jag i glaset”. Det blir mycket smidigare än hacka den på en skärbräda tycker jag.

Här ser ni också hur burken till buljongen ser ut! Fantastisk! Ni måste prova denna buljong den slår faktiskt det mesta.

Grönsakssoppa med frikadeller och vitlöksbröd

Jag gör mina köttbullar ganska stora. Det blev 16 stycken av 800 gram kilo nötfärs. Men det är så klart en smaksak. Det tar ca 5 minuter att koka i soppan precis när soppan nästan klar.

Rulla stora köttbullar

Persilja är en mycket underskattad krydda dessutom fullproppad med järn!

  1. Blanda köttfärsen med salt, peppar, och riven gul lök. Rulla till stora köttbullar
  2. Koka upp vatten och mjölk och tillsätt buljongen. Lägg i alla grönsaker utom babyspenaten och sockerärtorna. Sockerärtero och spenat lägger man i sist eftersom dom inte behöver koka med mer än någon minut. Spara lite av persiljan som dekoration, som du lägger i precis i slutet  innan servering och vänder ner den.
  3. Låt grönsakerna koka i 5 minuter.
  4. Därefter lägger du ner frikadellerna. Dom behöver koka med i ca 5 minuter för att dom skall bli helt genomkokta.

Vitlöksbröd

Pressa 1-2 vitlöksklyftor i och rör om och smöra sedan det färdiga brödet. Sätt det sedan i ugnen på 200 grader på grill tills dom får färg!

Voila! Så härligt att ha soppa klar att äta då är det extra enkelt att gå och träna när man vet att maten redan är klar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.