Den godaste Janssons Frestelse på julbordet


Janssons Frestelse är en sådan där rätt som jag tror många gör hemma till julbordet. Jag tänkte ge er mitt recept den godaste Janssons Frestelse på julbordet och denna klassiska rätt. Många gånger tror man att alla vet hur man gör men det är faktistk inte alls säkert. Jag ger er recept här nedan på en stor Janssons Frestelse men själv brukar jag halvera receptet för att det inte skall bli så mycket. Jag tycker nämligen att det blir för mycket mat annars. Vi har Janssons Frestelse som tillbehör till sillbordet och då kan det inte vara för mycket! Men alla har sina traditioner och detta är min.

Den godaste Janssons Frestelse på julbordet
Den godaste Janssons Frestelse på julbordet

Janssons Frestelse

3/4 kg potatis (potatis så mycket så man fyller formen man valt)

2 gula lökar (1 gul lök räcker till en liten Jansson)

2 burkar ansjovis (jag har alltså bara en burk till en liten Jansson)

3 dl grädde (1,5 dl grädde räcker till en liten Jansson)

Ströbröd

Gör din Janssons Frestelse så här

  • Sätt på ungen på 225 grader.
  • Skala potatis och lök.
  • Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Jag brukar använda min ”Molly Jansson” en skärmaskin man använder för hand men det går så klart lika bra att använda en maskin. Man kan lägga potatis stimlorna i vatten om man vill förbereda men var noga med att låt dom rinna av på hushållsapper i stå fall.
  • Fräs löken i stekpanna och precis när den börjat få lite färg så häller du i 2 msk vatten så att löken blir mjuk. Det är vikigt att löken skall bara stekas lätt och vattnet man häller på i slutet är för att löken skall blir mjuk.
  • Varva på smort ungsäkert fat potatis i botten. Fördela den stekta löken i ett jämnt lager. Fördela därefter ansjovisen jämt över hela formen (spara spadet till sist) och avsluta med ännu ett lager med potatis.
  • Häll nu allt spadet från ansivisburkarna jämt fördelat över formen och avsluta med att häll på grädden också den jämt fördelat i formen.
  • Avsluta med rikligt med ströbröd i ett jämt lager.
  • Sätt in i ugnen på 225 grader i 40-50 minuter. Känn med en gaffel att potatisen är färdig. Om den börjar få färg men potatisen inte är färdig så lägg över en folie. Det är viktig att potatisen är riktigt mjuk annars blir det inte gott.
Den godaste Janssons Frestelse skall finnas på julbordet

Jag brukar som sagt halvera min så jag gör en liten i en hjärtformad form som ni ser på bilden ovan! Janssons Frestelse är en sådan rätt som är lätt att värma på i ugn eller micro om man vill ha ett mini-julbord eller lite ”natta-mat”. Om nu någon mot all förmodan skulle vara hungrig på julaftons kväll.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.