Laxpaj ett måste på mitt julbord


Om ni inte gjort laxpaj innan så måste ni pröva. Laxpaj är ett måste på mitt julbord. Dessa är så fantastiskt goda och passar perfekt på sillbordet. På senare år har jag börjat gör dom i portionsform men det går så klart lika bra att gör en enda stor paj. Men det perfekta med dom små formarna är att det blir en liten paj tillvarje person och så blir det så himla fint på bordet. Man kan dekorera dom på lite olika sätt och här nedan har jag dekorerat med gräslök.

Laxpaj ett måste på mitt julbord
laxpaj
Laxpaj ett måste på mitt julbord

Här kommer mitt recept för 4 stycken portionspajer. I dag finns så många fina portionsformar att köpa och jag har både små pajformar och små hjärtan i olika färger.

Laxpaj, 4 st

Laxpaj till påsk
Laxpaj i hjärtform dekorerad med avokado

Pajskal

1,5 dl vetemjöl

75 gram smör

1 msk vatten

Fyllning

100-150 gram rökt lax

hackad purjolök

Finhackad dill

Avokado (som dekoration som man skär i tunna skivor och lägger som en sol, man kan variera med sparris, gräslök etc.)

Ägg stanning

1 ägg

1 dl grädde

0,5 dl mjölk

0,5 dl riven ost

Salta och peppra och smaka av

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till pajskalet och gör en rund boll av den och lägg den i gladpack och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Det viktiga med att låta den ligga i kylen är att den inte skall rinna ut när man sätter den i ugnen utan den skall hålla formen.

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut pajdegen i formarna och nagga skalet med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och hacka dillen. Fördela lax, purjolök och dill i det färdiggräddade skalet. Blanda samman ingredienserna för äggstanningen och häll stanningen över fyllningen.

Här har jag varierat dekorationen och istället tagit salladslökblast. Det väljer man så klart fritt. Bilden ovan kan ni se när jag dekorerat med avokado.

Om ni vill ha fina avodado så skär fina skivor av avokadon och lägg på som dekoration (som en sol). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Hoppas ni gillar mina små tips! Detta är den godaste pajen som finns till sillbordet! Perfekt om den är lite ljummen och det går ypperligt bra att värma i micro dagen efter om man får några över.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.