Laxpaj på julbordet är magiskt!


Till alla högtider så tycker jag att det är så mysigt att göra i ordning all mat inför julbordet. I går var inget undantag. Att duka, fixa och göra fint är så himla rogivande och mysigt. Laxpaj på julbordet är magiskt! Ett måste om du frågar mig.

Laxpaj på julbordet är magiskt!
Laxpaj på julbordet är magiskt!

Så här gör man laxpaj

Det är enkelt att göra laxpaj och så himla gott. Passar jätte bra med Janssons Frestelse och alla andra näst intill obligatoriska tillbehör på julbordet. På senare år gör jag alltid laxpaj i portionsformar.

Pajdeg

1,5 dl mjöl

75 gram smör

1 msk vatten

Rör samman ingredienserna, gärna i en matberedare. Lägg sedan den färdiga pajdegen i gladpack i kylen i 30 minuter. Ta ut pajdegen och tryck ut i smorda formar. Nagga pajskalen med en gaffel. Förgrädda skalen i ca 10 minuter i 200 grader i ugnen.

Pajformar med deg
Dela degen i lagom stora bitar
Nagga degen
Nagga med en gaffel när du tryckt ut degen i skalen

Fyllning

Lax 160 gram till 4 portionspajer

Gräslök

Dill

Avokado

Välj mellan gravad eller rökt lax, båda passar lika bra och det är mer en smaksak. Jag brukar oftast välja rökt lax. Det är mer en smaksak. Skär laxen i mindre bitar, hacka ca 3 cm purjolök, gräslök eller lökblast. Finhacka 2 matskedar dill. Fördela i de förgräddade skalen.

Fyll skalen

Äggstanning

2 ägg

1 dl grädde

1 dl mjölk

1/2 dl riven ost

Vispa allting samman och krydda med vitpeppar och salt. Smaka av. Häll i äggstanningen över fyllningen i de förgräddade formarna.

Dekoration

Skiva en avokado och gör mini-skivor som du lägger som i en solros som dekoration.

Sätt in laxpajerna i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter. Laxpajerna är färdiga att tas ut när dom fått fin färg. Servera pajerna varma.

Laxpaj på julbordet är magiskt!
Laxpaj på julbordet är magiskt!

Sedan är det bara att duka bordet och sätta pajen på en tallrik eller låta dom stå som portioner i en liten buffé! Hoppas ni får en fin juldag och kanske är detta något ni kan addera på bordet just i dag! Laxpaj på julbordet är magiskt!

Hoppas ni får en fortsatt härlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.