Recept på spenatpaj med senapsdressing som perfekt sommarmat!


Denna underbara spenatpaj med senapsdressing måste ni testa. Receptet skapade jag efter att jag ätit en helt underbar paj på en restaurang som jag blev så förtjust i att jag beslöt att göra ett eget recept. Ni bara måste pröva! Den verkliga smaksensationen är i kombination med just senapsdressingen. Spenatdressingen ger jag er så klart också receptet på.

Spenatpaj med senapsdressing

Spenat är supernyttigt, det vet alla! Den måste kryddas väl med salt och peppar för att få den där underbara smaken! När jag var liten och var sjuk, då fick jag alltid önska vad jag ville ha för mat. Min önskan var alltid den samma, spenat med stekt falukorv! Så spenat har alltid varit något jag tyckt väldigt mycket om redan som barn.

I dag skall jag förutom att ge er receptet på den underbara spenatpajen även ge er receptet på den goda senapsdressingen.

Spenatpaj med Senapsdressing

Pajskal

4,5 dl mjöl

185 gram smör

1 dl vatten

Fyllning

600 gram spenat (går utmärkt med fyst från Ica)

1 klyfta vitlök

1 gul lök

1 kryddmått vitpeppar eller efter smak

1,5 tsk salt eller efter smak

Äggstanning

4 ägg

1 dl mjölk

3 dl grädde

3 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Senapsdressing

2 msk senap (Jag använder söt/stark från Johnny´s)

2 msk flytande honung

4,5 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja2 krm salt

1 krm svartpeppar

Så här gör du Spenatpajen

Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i frysen i 15 minuter (eller kylen i 30 minuter). Efter att ha blivit kyld så blir degen perfekt att trycka ut i pajskalet. Nagga sedan pajskalet med en gaffel och förgrädda i 20 minuter i 200 grader i itten av ugnen.

Tänk på att trycka degen lite över kanten för degen krymper alltid lite i ugnen.

Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyfta. Fräs löken tillsammans i olivolja i en stekpanna. Lägg ner all spenat i stekpannan och låt det fräsa ihop. Salta och peppra. Smaka av spenatblandningen.

Gör färdigt äggstanningen. Lägg i samtliga ägg, mjölk och grädde, salta och peppra och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen. Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa.

Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenatblandingen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen på 200 grader i cirka 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över folie,

Du kan alltid spara lite ost och strö ovanpå det sista du gör innan du skjutsar in den i ugnen!

Så här gör du senapsdressingen

Under tiden som pajen står i ugnen kan du göra klart dressingen. Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en hög bunke och blanda med en handmixer. Häll i olivoljan sist och se till att den blandar sig ordentligt genom att föra handmixern upp och ner några gånger. Servera dressingen i en liten skål för sig till varje person. Då kan man själv avgöra hur mycket eller lite man vill ha! Tanken med dressingen är att man skall ”doppa” en pajbit i den och sedan stoppa i munnen!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_3130.jpg

Pajen går utmärkt att frysa i bitar om man vill ha färdig mat i frysen! Lycka till och ha en fin kväll!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.