Recept på egna köttbullar inför jul att frysa in!


I går kväll så gjorde jag köttbullar på nästan 1 kg köttfärs och i dag tänkte jag ge er receptet på dessa magiska köttbullar. Så här får ni mitt recept på egna köttbullar inför jul att frysa in! Massor av köttbullar gick åt redan vid tillverkligen för Stefan kunde inte låta bli dom. Men det är väl helt enkelt ett tecken på att dom blev väldigt goda, så det kan bara vara bra. Jag har gjort dom enligt ett nytt justerat recept med grädde och dijon senap och dom blev väldigt goda.

Recept på egna köttbullar inför jul att frysa in!
Recept på egna köttbullar

Köttbullar ca 75-85 stycken

1 kg nötfärs

Gul lök

1,5 dl grädde

0,5 dl ströbröd

1 msk dijonsenap

salt och svartpeppar

1 ägg

Smör till stekning

Gör så här

Börja med att riva löken. Jag river den alltid så den blir väldigt finfördelad för det ger både mer smak och försvinner in i köttfärsen. Blanda grädde och ströbröd och dijonsenap. Det tar max 5 minuter innan ströbrödet sugit åt sig grädden, men var vaksam så att det verkligen inte blir för tjockt utan fortfarande är lite rinnigt när du blandar i den i köttfärsen så att allt blandar sig väl med köttfärsen. Lägg i ägget och salta och peppra och smaka av. Blanda ordentligt. Det är absolut ingen fara att äta rå köttfärs och det smakar jättegott. Smaka av tills du fått rätt mängd salt och peppar.

Göra egna köttbullar till jul

Nu har vi kommit till momentet när det är dags att rulla köttbullarna. Till jul gör jag dom ganska små för det är så mycket som skall ätas på ett julbord. Jag spolar vatten på en skärbräda och ser till att spola händerna under vatten med jämna mellanrum. Det gör att köttfärsen inte fastnar på händerna och det är lättare att göra runda fina köttbullar.

Rulla egna köttbullar
Recept på egna köttbullar inför jul

När det är dags för stekning så sätter jag på plattan på högsta temperaturen och lägger i smör. Lägger i så många köttbullar som får plats. Jag skakar runt köttbullarna så att dom får en fin yta runt om och sedan sänker jag temperaturen och fortsätter på samma sätt. Jag sänker temperaturen succesivt hela tiden. Efter en stund så provar jag att köttbullarna är genomstekta. Då häller jag upp dom på ett fat.

Frysa in köttbullar inför jul

Därefter tar jag en bricka och lägger en bakplåtspapper på. Lägger ut alla köttbullar och ställer in brickan i kylen så att de styckfryses.

Köttbullar klara för infrysning
Köttbullar på bakplåtspapper
Köttbullar på bakplåtspapper för infrysning styckvis

Då kan jag sedan frysa in dom i plastpåsar utan att dom fastnar i varandra. Jag byter bakplåtspapper en gång under tiden. Detta för att eventuellt fett rinner av och det vill jag inte skall fastna på köttbullarna. Efter ca 2 timmar kan jag frysa in dom i plastpåsar i frysen. Perfekt att ta fram på julafton och lägga i stekpannan. Egna köttbullar till jul känns bra och man vet precis vad de innehåller! När man fryser in dom på det viset så kan man ta fram exakt så många man vill ha utan problem och utan att dom sitter ihop!

Så nu har jag frysen full av köttbullar att servera inför jul. Hopppas ni gillar mitt recept!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.