Kan man ha en tacksammare dessert än Creme Brulée!
Creme Brulée brukar falla dom allra flesta i smaken och passar oavsett årstid och festlighet. En enkel dessert som ofta serveras på restaurang men av någon anledning inte serveras lika ofta hemma. Jag tror det beror på att man tror att den är mer komplicerad att göra än vad den i själva verket är. Det mest perfekta är dessutom att man kan förbereda dom och ställa dom i kylen. Sedan tar man fram dom strax innan servering så bränner man socker (kan göras utan brännare i ugnen så läs vidare även om du inte har en brännare)!
Vad kan bli mer perfekt inför den stundande Nyårmenyn.

Recept Creme Brulée, 6 st
6 st ägg-gulor
1 st vaniljstång
1 dl strösocker
4 dl grädde
1 dl standardmjölk 3% fett
1 dl Råsocker till garnering
Så här gör du
Gör i ordning de formar du tänkt använda till din dessert! Jag mixar ofta och tar olika färger för jag tycker det är roligt att duka med färg! I bland använder jag dessa små hjärtanformerna.

Vissa gånger blir det dessa mini-pajformer.

- Sätt ugnen på 150 grader.
- Sätt sedan in ett ugnsfat eller plåt med vatten i ugnen så att när du ställer ner de fyllda formarna så kommer vattnet att täcka formarna till hälften. Antingen provar du att ställa ner formarna i den vattenfyllda formen innan du fyller dom, eller så fyller du vatten strax under hälften så brukar det bli lagom när du satt in samtliga formar.
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur dess innehåller och lägg det i en kastrull.
- Lägg därefter i även de urskrapade vaniljstängerna.
- Häll på 4 dl grädde och 1 dl mjölk samt strösockret och låt koka upp under omrörning. När det kokat upp låter du det sjuda i 3 minuter.
- Samtidigt vispar du ägg-gulorna lätt för hand med en handvisp.


När grädd- och mjölkblandingen är klar så tar du upp vanlijstängerna ur gräddsmeten och häller lite i taget av de uppvispade äggen och rör om. Äggen bidrager till att smeten tjocknar något.
Fördela sedan smeten mellan de 6 formar som du valt och ställ försiktigt in samtliga när du delat upp smeten.



Dags att sätta in i ugnen
Låt de stå i ugnen i ca 40 minuter. Om du gör i lite djupare formar som mina hjärtan så kan dom behöva stå inne i ca 60 minuter. Innan du tar ut dom ur ugnen så kontrollera att smeten ”stannat”.
Låt därefter desserten svalna för att sedan sättas i kylen tills dess att du vill servera dom. Denna dessert kan med fördel göras dagen innan.
Vid servering så stör du på rörsocker och bränner av med en gasolbrännare tills sockret blir gyllenbrunt och får en fin yta! Om man inte har en brännare så sätter man dom istället i ugnen på 250 grader grill. Ställ då Creme Brulée med rörsocker strött över hela ytan, högt upp. När man gör detta i ugnen så måste man titta på dom hela tiden, och man tar sedan ut dom när dom fått fin färg. (OBS passa dom för det kan gå väldigt fort)
Voila!!