Recept på Focaccia


I dag tänkte jag ge er recept på brödet Focaccia, ett supergott bröd som är perfekt att äta till Italienska rätter som tillbehör eller en form av förrätt att äta medans man väntar. Man får bara vara försktig så man inte äter sig mätt på börd för det är försvinnande gott. Jag tänkte ge er ett lite mindre recept för 2-4 personer.

Focaccia, 2-4 personer

25 gram jäst

2,5 dl vatten

0,5 tsk salt

7 dl vetemjöl

1 dl skivade oliver både gröna och svarta

1 dl olivolja

Fyllning

Röd lök

Oliver

Färsk rosmarin

Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader. Smula gästen i bunken och häll över vattnet och rör tills gästen löst sig. Häll i salt och rör om och häll sedan ner allt vetemjöl tillsammans med de skivade oliverna. Blanda till en jämn och fin deg. Låt sedan degen jäsa under duk i 30 minuter. När degen jäst till sin dubbla storlek så ta en form och smörj med 0,5 dl olivolja. Det kan låta mycket men detta är en del av hur brödet blir så gott. Salta även gärna med flingsalt i botten på formen innan du lägger i degen.

Lägg sedan ut degen jämt i formen och låst den jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.

När degen jäst klart så gör du ett antal hål i degen där du skall lägga ner lite godsaker. Fördela hålen jämt och tänk att det skall bli ett hål i varje brödbit du skär ut sedan. Stoppa ner hackad röd lök, skivade eller hela oliver och färsk rosmarin i hålen. Pensla bördet med den återstående olivoljan och strö gärna lite flingsalt över brödet och sätt in i ugnen på 225 grader i mellan 25-30 minuter.

När du tagit ut brödet så låter du det svalna något innan du skär upp.

Riktigt gott och ser imponernade ut på matbordet till någon Italiensk rätt. Jag bakade detta brödet till vår pasta här om kvällen som är det absolut bästa pastan jag någonsin ätit faktiskt! Pröva, ni hittar receptet HÄR

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.