Recept på Spenatpaj!


En av mina favoriter sedan jag var väldigt liten är just spenat. När jag var liten och var hemma sjuk och min mamma lät mig önska mig något att äta så blev det alltid samma sak. Spenat med stekt falukorv! Det var det bästa jag visste och sedan dess så har jag alltid älskat spenat! Spenat är väldigt nyttigt dessutom och det gör inte saken sämre!

Nu för tiden så brukar jag göra en underbar spenat paj och här kommer mitt recept

Recept på Spenatpaj med senapsdressing

Pajskal

4,5 dl mjöl

185 gram smör

1 dl vatten

Fyllning:

600 gram spenat (går utmärkt med fyst från Ica)

1 klyfta vitlök1 gul lök

1 kryddmått vitpeppar eller efter smak

1,5 tsk salt eller efter smak

Äggstanning

4 ägg

1 dl mjölk

3 dl grädde

3 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Senapsdressing

2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)

2 msk flytande honung

4,5 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja2 krm salt

1 krm svartpeppar

Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i frysen i 15 minuter så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas och förgräddas i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.

Tänk på att trycka degen lite över kanten för degen krymper alltid lite i ugnen.

Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyfta. Fräser löken tillsammans i olivolja i en stekanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra. 

Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salta och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen. Smaka av flera gånger.

Lägg i 3 dl riven ost och vispa om.Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenatblandingen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen och sätt åter in i ugnen på 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över lite folie,

Du kan alltid spara lite ost och strö ovanpå det sista du gör innan du skjutsar in den i ugnen!

Under tiden som pajen står i ugnen kan du göra klart dressignen. Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en hög bunke och blanda med en handmixer. Töm i olivoljan sista och se till att den blandar sig ordentligt genom att föra handmixern upp och ner några gånger.Voila! Servera dressingen i en liten skål för sig till varje person. Så kan man själv avgöra hur mycket eller lite man vill ha! Tanken med dressingen är att man skall ”doppa” en pajbit i den och sedan stoppa i munnen!Jag lovar att ni kommer att bli populära! ?

Mums! Gott och nyttigt, kan det blir bättre kombination!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.