I dag på självaste Kristi himmelsfärdsdag är det en perfekt dag att göra rulltårta med rabarber som blir bakelser. Vad är väl bättre en vårdag än att plocka egna rabarber från landet och fixa eftermiddagsfika på ett kick!
Det gäller att använda sig av det som trädgården erbjuder. Jag har tre stånd med rabarber, och jag har faktiskt tänkt att utöka till fler denna vår. Älskar allt som har med rabarber att göra. Rabarber har alltid varit en favorit hos mig. Älskar rabarberpajer. I dag skall vi göra rulltårta med rabarber som skall bli bakelser.
Rulltårta med rabarber som blir bakelser
3 ägg
Strösocker 1,5 dl
Vetemjöl 1,5 dl
Bakpulver 1,5 tsk
2 msk kokande vatten
0,5-0,75 dl strösocker ovanpå kakan när rabarberskivorna är på plats
Lägg bakplåtspapper på en plåt med höga kanter. Börja med att vispa socker och ägg pösigt gärna i en matberedare. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten och tillsätt det kokande vattnet.
Skala och skiva rabarber tunt. Häll upp den färdiga smeten i formen och lägg ut rabarberskivorna tätt i rader. Strö socker över. Sätt in rulltårtan i nedre delen av ugnen i 250 grader i 5-7 minuter.
Lägg rabarberna i ett vackert mönster
Rabarberna bildar ett vackert mönster. Fördelen med detta sätt är att man inte behöver fylla tårtan med sylt. Utan det är bara att rulla i hop och så är rulltårtan klar.
Rabarberna är själva fyllningen
Tag ut kakan och sockra ovanpå. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Tag bort bakplåtspapper genom att pensla med kallt vatten och rulla sedan genast i hop rulltårtan på längden och rulla den åter i bakplåtspapper och låt svalna på det viset. Du väljer själv på vilket håll du vill rulla tårtan om du rullar den längs kortsidan så blir dom större. Allt beror på hur många du vill få ut.
Rulltårtan blev gudomligt fin med mönstret av rabarber. Detta gör att man inte behöver fylla den med sylt utan den kan vara precis som den är.
Vispa grädde och skiva upp rulltårtan i lite tjockare bitar 4-5 cm och lägg eller spritsa grädde på toppen. Dekorera rulltårtan med säsongens blommor. Jag har dekorerat med Penséer eftersom dom är både vackra och ätbara.
Himmelskt med en kopp kaffe till! Perfekt till fikat på Kristi himmelsfärdsdag!