Så gör jag min jordgubbstårta!


Jag har gjort min jordgubbstårta i alla år så länge jag kan minnas. På midsommar och på sommaren så skall, enligt min mening, tårtan bestå av jordgubbar och inget annat. Inga lager av vaniljkräm eller banan eller andra frukter, ingen mousse eller annat. Utan just av bara mosade jordgubbar som saftar sig så gott mellan lagren. Även när jag bodde hemma gjorde jag denna jordgubbstårta och har gjort den varje år på midsommar sedan säkert långt över 30 år tillbaka i tiden och det får man väl ändå kalla en tradition!

Självklart har jag en tårtbotten och på midsommar brukar jag faktiskt köpa dom i affären då det är så mycket annat som skall fixas. Jag tvättar alla jordgubbar och rensar dom, och under tiden delar jag upp dom om jag skall ha dom för dekoration eller om jag skall mosa dom!

Jag lägger isär alla bottnar och vänder den översta upp och ner för att sedan lägga på lite mosade jordgubbar där så att den suger åt sig ordentligt! Det gäller bara att inte göra det alltför tidigt så man inte kan vända på den sedan för att den går sönder. När jag gjort detta så sätter jag snabbt igång med de övriga. För mig går det åt ca 3 liter jordgubbar för en tårta.

IMG_5839

Jag mosar jordgubbarna riktigt ordentligt så saften rinner ut, blandar i ca 1 msk socker för varje lager jag mosar och jag mosar bara för ett lager i taget. Smaker av så det är lagom sött och fortfarande lite syrligt. Brer på ordentligt ut i kanterna och brer sedan på 2 msk vispad grädde på varje lager. Sedan gör jag om proceduren tills jag kommer till det översta lagret.

IMG_5837

IMG_5838

Jag gör så med varje lager och gör samma procedur även när jag vänt på det översta locket. Då får jag vara försiktig när jag lägger på grädden så att inte jordgubbarna lyser igenom! Jag täcker hela tårtan med grädde och har sparat den största jordgubben till mitten. Jag dekorerar min midsommar tårta tarditionellt med skurna jordgubbar som jag lagt undan i lagom storlek och alla ändarna kan man säga hamnar runt om kanten på själva tårtan!

IMG_5842

IMG_5841

In the making…

IMG_5843

IMG_5848

IMG_5846

IMG_5845

IMG_5844

 

En midsommarafton utan jordgubbstårta är helt otänkbart för mig. Nu skjuts in i kylen och gotta till sig, så nu kan jag försöka göra mig snygg så länge innan det är dags att göra laxpaj och lite annat smått och gott!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.