Vaniljbullar med strösocker


I dag har jag hunnit med mycket. Tränat på förmiddagen. Rensat lite i trädgården. Varit på loppis!

Eftersom vädret inte blev så soligt så bestämde jag mig för att baka. Mulen dag = bakdag!

Det blev både Kärleksmums, Hallongrottor och mina favoriter Vaniljbullar.

Jag gillar att göra många saker samtidigt och därför gillar jag att baka något där jag kan göra annat mellan de olika baken.

Jag gjorde därför en basdegs med kardemumma, och sedan formade jag dom till släta bullar. Därefter fyllde jag dom med vaniljkräm. Vaniljkrämen gjorde jag av vanligt marsanpulver.

Jag brukar även göra släta kardemummabullar av samma deg som man kan doppa i mjölk, det är också någonting jag verkligen älskar!

Recept Vaniljbullar, 25-30 stycken

50 gram jäst

200 gram smör

1,5 dl strösocker

3 dl mjölk

2 ägg

2 kryddmått salt

1 tsk krossad kardemumma

11-13 dl vetemjöl, ca 2 dl till utbak.

Fyllning

Jag gör vaniljkräm med marsanpulver. Det blir både gott och är enkelt.

4 dl mjölk

10 msk marsanpulver

Ställ vaniljkrämen i kylen minst 20 minuter innan den skall användas så den hinner tjockna ordentligt.

Degen till kardemummabullar

Börja med att smula gästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till 37 grader och häll i bunken och blanda med handen tills all jäst löst upp sig helt.

Tillsätt strösocker och kryddor. Rör ner äggen. Tillsätt rumsvarmt smör och tillsätt lite i taget och låt matberedaren gå några varv på lägsta nivån, tillsätt mjöl, men spara ca 2 dl till utbakning.

Låt degen jäsa under duk i ca 45 minuter.

Knåda sedan degen och dela den i två delar och dela varje del i 12-15 lika stora delar. Allt beror på hur stora du vill att bullarna skall vara.

Ta sedan en bulle och forma den först till en slät rund bulle. Platta sedan ut den i handen och lägg ca 1 msk vaniljkärm. Kläm/nyp sedan ihop bullen noggrant så ingen vaniljkräm kan rinna ut, forma den rund och vänd den delen ner på ett bakplåtspappren som du klämde ihop. Låt dom sedan jäsa på plåten i ytterligare ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg innan du sätter in dom i ugnen.

Baka bullarna i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter.

När bullarna kommer ur ugnen pensla dom med smör och doppa i strösocker. Mums!

Förutom detta gjorde jag i dag mini-hallongrottor och en hel plåt med Kärleksmums!

Nu är det middag och den gjorde inte jag, utan Stefan har gjort min favoritpasta som skall intagas i orangeriet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.