Löpning för nybörjare! 1 kommentar


Jag har varit ute på min träning idag. Blandade löpning med rask promenad och varit ute i totalt 60 minuter.

Jag fortsätter på spåret med löpning för nybörjare. Som jag sagt innan så behöver du alltså inte jogga för att bränna mer kalorier i jämförelse med raska promenader. Det är ungefär samma, utan jag vill premiera löpning för att det kan vara roligt att känna att man behärskar löpning och att man kan variera sig! Det bidrar också till att du får bättre kondition vilket är det som faktiskt betyder något.

Det man gör när man börjar med jogging är att man ökar sin uthållighet. När man är otränad så har man dessutom en sämre syreupptagningsförmåga som hänger i hop med hur uthållig man är eller hur bra eller dålig kondition man har. Detta är dock ett ganska komplicerat samband så låt oss inte gå in i det i detalj för det vi vill uppnå är att få bättre kondition.

När man kommit så långt att man faktiskt är ute och tar sina raska promenader varje dag och tänker att man framöver skulle vilja jogga istället så kan man faktiskt förbereda sig för det på flera sätt. Förbereda är alltid bra!

Det man framför allt skall tänka på är hållningen. Som jag skrev i tidigare inlägg. Sträck på dig, ut med bröstet och slappna av i axlar. Där har du grundinställningen. Då har luftvägarna fri väg. Så fort du ”säckar ihop” så försämrar du lufttillförslen. När du springer eller joggar så blir det mer uppenbart och också svårare när du börjar bli trött. Om du tränar på hållningen redan nu så har du med dig det när du vill prova att jogga korta sträckor.

Ytterligare en sak att börja öva på. Ofta när man är nybörjare så springer man med TUNGA steg, just för att det är så jobbigt. Öva istället på att springa med lätta steg och fokusera på att foten skall vara så lite i marken som möjligt den skall bara nudda marken och vända. Då får du ett mycket bättre löpsteg som hjäper dig framöver. Pröva att spinga de olika stegen jag beskrivit ovan, mellan t e x två lyktslolpar bara för att känna på skillnaden.

När du provar detta har du tagit nästa steg i din utveckling! Lycka till! Kan jag så kan precis vem som helst. DU måste bara bestämma dig! Vi gör det ihop!

När jag kom hem från min runda så blev det två kokta ägg och två skivor fröknäcke. Vill du själv baka Världens Godaste Fröknäcke så hittar du receptet HÄR

HA en underbar dag!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Löpning för nybörjare!