Jag har gett er receptet innan men det tål verkligen att upprepas. Dessutom är det just nu så många nya följare och jag vill vara säker på att dom får ta del av världens godaste förknäcke, och för er som brukar läsa här så är det en bra påminnelse om ett utmärkt mellanmål och ett så gott fröknäcke som ni inte kan köpta någonstans.! Erkänn att när ni köper sådant här knäcke i affären så är det aldrig riktigt knaprigt och inte så himla gott. Dessutom SVINDYRT oftast! Så varför inte göra sitt eget när det desstuom är superenkelt!
Oftast är frön relativt dyra, men tänk på att det räcker till väldigt många satser fröknäcke enligt nedan!
Recept på Världens godaste Fröknäcke, (ca 60 bitar)
2,5 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
4 dl durum vetemjöl
1 dl rapsolja
4 dl hett vatten
Havssalt efter smak
Rör ihop alla torra ingredienser så dom blandar sig bra. Tillsätt vatten och olja och se till att blanda ordentligt.
- Dela degen i tre lika stora delar.
- Lägg varje del på ett bakplåtspapper.
- Ta ytterligare ett bakplåtspapper till varje deg och lägg ovanpå degen och tryck/kavla ut degen så den täcker hela pappret.
- Ta bort det översta bakplåtspappret och släng det. Strö havssalt över och tryck till det lätt med handen.
- Ta en kniv och skåra i degen i lagom stora rutor, så som du vill att dom skall bli färdiga. Jag brukar göra 5 rader och dela varje rad på 4 bitar.
- Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 70 minuter om du har en vanlig ung, eller låt plåten stå kvar tills det fått färg.
- Har du en varmluftsugn kan du sätta den på 135 grader och då kan du sätta in alla tre plåtarna samtidigt. Jag brukar då byta plats på dom 3 gånger under bakningen. Även här ca 70 minuter.
- Lägg sedan upp förknäcke på galler och brut det i dom bitar du skårat så blir dom jättefina. Låt dom svalna. Förvara i burk
Jag lägger ett bakplåtspapper ovanpå degen och tar en kavel och trycker ut degen och använder också händerna. Det är superenkelt! När jag saltat och skårat brödet så drar jag upp smörpappret på en plåt och sätter in i ugnen!
Jag brukar hälla upp lite flingsalt i en skål när jag skall strö över. Sedan trycker jag lätt med handen på saltet så det inte trillar av sedan (en del av saltet kommer så klart göra det) Salta med försiktighet så det inte blir för salt.
Här nedan ser du hur jag brukar skåra bröden innan jag sätter in dom i ugnen. Jag har ibland glömt att göra det och då är det bara att bryta i sär dom. Dom är precis lika goda ändå! 🙂 🙂
Ingen kommer kunna låta blir dessa bröd och dom kommer ta slut fortare än du kan blinka.
Låt mig gärna veta om du bakat och vad du tycker. Det skulle göra mig jätteglad! 🙂 Ha en fortsatt fin eftermiddag!!!
Pingback: Träning och semester! – pretty home blog
Pingback: Löpning för nybörjare! – pretty home blog
Pingback: Söndagsfix inför jobbstart - pretty home blog
Pingback: Planera Veckomatsedel med mellanmål och vinn tid - pretty home blog
Pingback: Underbar lördag precis som jag vill ha den! - pretty home blog
Pingback: Måndag och träning in i schemat igen. - pretty home blog