Världens godaste Janssons Frestelse


Hoppas ni vaknat upp till en underbar dag. Här har vi solsken och det gör det extra mysigt till påsk. Till Påsk gör vi alltid en Janssons Frestelse. Jag gör min Janssons Frestelse i en av mina fina Gerbera gratängformer. Formerna finns i så härliga färger som verkligen gör mig glad!

Janssons Frestelse är en klassiker och väldigt enkelt att göra, men allt är enkelt som man kan, eller hur! Därför tänkte jag ge er mitt recept på Janssons Frestesle i dag!

Världens godaste Janssons Frestelse
Världens godaste Janssons Frestelse

Janssons Frestelse

3/4 kg potatis (potatis så mycket så man fyller formen man valt)

2 gula lökar (1 gul lök räcker till en liten Jansson)

2 burkar ansjovis (jag har alltså bara en burk till en liten Jansson för man en större så ta två)

3 dl grädde (1,5 dl grädde räcker till en liten Jansson)

Ströbröd

Gör din Janssons Frestelse så här

  • Sätt på ungen på 225 grader.
  • Skala potatis och lök.
  • Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Jag brukar använda min ”Molly Jansson” en skärmaskin man använder för hand men det går så klart lika bra att använda en maskin. Man kan lägga potatis stimlorna i vatten om man vill förbereda men var noga med att låt dom rinna av på hushållsapper i stå fall.
  • Fräs löken i stekpanna och precis när den börjat få lite färg så häller du i 2 msk vatten så att löken blir mjuk. Det är vikigt att löken skall bara stekas lätt och vattnet man häller på i slutet är för att löken skall blir mjuk.
  • Varva på smort ungsäkert fat potatis i botten. Fördela den stekta löken i ett jämnt lager. Fördela därefter ansjovisen jämt över hela formen (spara spadet till sist) och avsluta med ännu ett lager med potatis.
  • Häll nu allt spadet från ansivisburkarna jämt fördelat över formen och avsluta med att häll på grädden också den jämt fördelat i formen.
  • Avsluta med rikligt med ströbröd i ett jämt lager.
  • Sätt in i ugnen på 225 grader i 40-50 minuter. Känn med en gaffel att potatisen är färdig. Om den börjar få färg men potatisen inte är färdig så lägg över en folie. Det är viktig att potatisen är riktigt mjuk annars blir det inte gott.
Världens godaste Janssons Frestelse
Världens godaste Janssons Frestelse

Spadet i ansjovisen gör att potatisen inte behöver saltas, men om man vill ha peppar kan man natruligtvis tillsätta det innan man häller på spad och grädde så att det blandar sig fint.

GLAD PÅSK till er alla där ute!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.