Världens godaste laxpaj i portionsform! 1 kommentar


Laxpaj är alltid lika gott och passar lite extra bra på just påsken så därför tänkte jag påminna er om mitt recept på världens godaste laxpaj i portionsform i god tid inför påsk och kanske innan ni hunnit handla.

När det är påsk och man skall göra mat till påskbordet så brukar jag göra portionspajer för det känns lite trevligare och så blir det en alldeles lagom portion till sillen. Dessutom kan man inte lockas av att ”ta en gång extra” vilket kan vara bra, eller så tar man helt enkelt ytterligare en liten portionsform! 

Laxpaj till påsk
Världens godaste laxpaj i portionsform och dekorerad med avokado i en sol

Recept på Laxpaj för 4 små portionspajer

Pajdeg

1,5 dl mjöl

75 gram smör

1 msk vatten

Gör så pajskalen så här:

Rör samman ingredienserna och lägg den i gladpack i kylen i 30 minuter. Ta ut den och tryck ut i formar. Nagga med en gaffel och sätt in i kylen i ytterligare 15 minuter innan du sätter in skalen för att förgräddas i ugnen. Förgrädda skalen i ca 10 minuter i 200 grader i ugnen

Fyllning

Skär lax i mindre bitar, hacka ca 3 cm purjolök och finhacka 2 matskedar dill. Fördela i de förgräddade skalen.

Äggstanning

1 ägg

1/2 dl grädde

1 dl mjölk

1/2 dl riven ost

Vispa allting samman och krydda med vitpeppar och salt. Smaka av. Häll i äggstanningen över fyllningen i de förgräddade formarna.

Dekoration

Sista touchen! Skiva en halv avokado och gör mini-skivor som du lägger som i en solros eller dekorera med någon annan grönsak som du tycker blir fint. Här nedan dekorerade jag med lökblast. Längre ner har jag dekorerat med sparris. Det är bara fantastin som sätter gränsen. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills de får fin färg och äggstanningen har stannat.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Laxpaj-i-potionsform-1.jpg

Sedan är det bara att duka bordet och sätta pajen på en tallrik eller låta dom stå som portioner i en liten påskbuffé! Här ser ni att jag dekorerat pajerna med avokado som jag lagt som en sol.

Lax och räkor upplagt tillsammans på ett fat
Härlig dukning i glada färger

Här har jag dekorerat dom med sparrisar istället för avokado, som vanligt är det bara fantasin som sätter gränsen. Dom är perfekta även till midsommar!

Hoppas ni får en underbar dag och det får bli dagens lilla påsktips

Puss och Kram!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Världens godaste laxpaj i portionsform!