Världens godaste marängtårta!


Jag kommer ihåg denna tårta från när jag var liten. Som jag minns det så var det min storasyster Antia som bakade den! Så himla god! Det är verkigen världens godaste marängtårta. Jag har inte bakat den på många år, men i dag fick jag bara för mig att jag ville baka lite!

Världens godaste marängtårta

75 gram smör

2 dl siktat florsocker

5 äggulor

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

4 msk möjlk

Maräng

5 äggvittor

2 dl strösocker

Garnering

1 burk konserverade mandariner (kan så klart bytas ut mot bär)

3 dl vispad grädde

Gör så här

Tag fram smör i god tid så att det blir rumsvarmt. Sätt på ungen på 175 grader. Sikta florsockret i en sil så att det inte blir klumpar i smeten. Vispa i hop smör och florsocker till en jämt och fin smet. Tillsätt en äggula i taget och vispa till semeten blir jämn och fin och fortsätt så med ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det till semeten och rör till en fin smet tillsammans med mjölken

Bre smeten på ett smörpapper på en bakplåt

Vispa sedan marängen med 5 äggvitor och tillsätt sockret lite i taget mot slutet och låt visa på några minuter till. Marängen skall gå att vända så att den inte rinner ut.

Sedan brer man bara på all maräng ovanpå smeten och man skall inte göra det jämt och fint utan det blir finare om det blir lite ojämt. Strö sedan mandelspånen jämt fördelat över och sätt sedan in i mitten av ugnen. Låt den bakas i ugnen mellan 25-30 minuter eller tills marängen fått färg.

Låt svalna på plåten. Dela den sedan på mitten på det håll du önskar. Vispa grädde och bred grädden på ena halvan. Strö ut mandarinklyftor jämt över tårtan och lägg sedan på den andra delen. Jag brukar använda stekspadar när jag skall lyfta över den andra halvan för att det skall blir bra!

Nu blir det tårta till kaffet i kväll efter middagen! Tårtan är nästan ännu godare dagen efter! Perfekt tårta när man har många som kommer då det är lätt att göra för många personer. Då gör men helt enkelt två plåtar och får en jättetårta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.