Världens godaste och enklaste kanelbullar!


I dag bestämde jag mig för att baka världens godaste kanelbullar, som dessutom är superenkla att göra. Just nu med hela detta ”stanna hemma köret” så gillar jag att baka” och fylla på och samtidigt sysselsätta mig.

I ett tidigare liv hade jag nog blivit en perfekt hushållerska, och jag hade älskat det. Att fixa alltifrån menyn för veckan till blomsterarrangemang i entrén och planera för banketter…mja, jag kanske är född för sent! Ha ha!

De senaste gångerna jag bakat bullar så har jag gjort snurror av bullarna när jag bakar. Bullarna blir så fina tycker jag! Tänkte jag skulle visa er hur enkelt det är!

Kanelbullar med mandelmassa

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söt bröd

2 tsk kardemumma

1 tsk salt

1 dl socker

11 dl mjöl (10 i degen och 1 dl för utbak)

Fyllning

50 gram smält smör

200 gram mandelmassa

Kanel efter smak

0,5 dl strösocker

Garnering

1-2 ägg

pärlsocker

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Jag smälter smöret och häller sedan i mjölken och värmer det till 37 grader (fingervarmt). Sedan häller jag det i degbunken där jag redan smulat sönder gästen. Nu när det knappt finns gäst för sötbrödsdeg att uppbringa så går det precis lika bra med vanlig gäst. Ingen skillnad. Häll sedan mjölk och smör i degbunken för att sedan röra om med handen tills all gäst löst sig. Häll sedan i nästan allt mjöl förutom 1 dl som är bra att ha till utbaket. Jag låter sedan matberedaren gå i några minuter. Sedan ställer jag degbunken med en handduk över för att jäsa i ca 45 minuter. Tänk på att inte ha ytterdörr eller liknande öppna när ni jäser deg. Då jäser degen inte lika bra.

Jag kavlar sedan ut degen till en stor rektangel, penslar på med smör (jag smälter alltid smör och penslar på för det är mycket enklare), strör på strösocker och malen kanel och sedan river jjag mandelmassa direkt på degen. Jag viker sedan degen till en rektangel och skär sedan 1,5-2 cm breda bitar. De bitarna i sin tur skär jag en skåra i så att det blir 1 cm över i kanten och snurar de båda delarna. En motsols och en medsols som jag sedan snurrar ihop  och lägger på plåten att jästa i ytterligare ca 30 minuter.

Sedan penslar jag dom med uppvispat ägg och strör på pärlsocker och sedan skjuts in i ugnen i mitten! Där får dom stå tills dom får vacker färg och det beror lite på storlek. Men någonstans mellan 8-12 minuter! Håll koll!

Mums, mums….undra vad jag skall baka nu! Har stora funderingar på att göra morötter av marsipan till påsk! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.