Världens godaste och saftigaste morotskaka


I dag när jag var och handlade så bestämde jag mig för att köpa lite morötter i fall jag skulle få infallet att baka en morotskaka! Morotskaka liksom kärleksmums går perfekt att frysa in, och det är alltid trevlig att ha lite färdig fika hemma! Dessutom går det ha morotskaka i kylen i några dagar. Morotiskakan blir nästan godare över natten och så kan man frysa in det som blir över sedan.

Omogna morötter har väl alla hört talas om?!

Efter att jag kom hem så började regnet ösa och det började även att åska. Det blev startskottet för en perfekt dag att baka en morotskaka

Saftig morotskaka, ca 16 bitar

4 ägg

3,5 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1,5 tesked malen ingefär

2 dl rapsolja

5 dl fint rivna morötter (det är viktig att riva dom fint för att då blir det saftigare)

Forsting till morotskaka

100 gram smör

200 gram philadelphia

3,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Skalet av en citron

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och strösocker så att det blir vitt. Blanda under tiden de torra ingredienserna i ett kärl. Riv morötterna fint. Jag använde den minsta ytan på rivjärnet på ett klassiskt rostfritt rivjärn på den ena av de stora ytorna. Meningen med detta är att kakan skall bli saftig som möjligt och grovriver man morötter så förlorar kakan sin saftighet. Så man kan säga att detta är en av hemligheterna för att få morotskakan riktigt saftig.

Tag sedan den vispade äggsmeten och rör ner de torra ingredienserna och avsluta med att röra ner de rivna morätterna till en jämn smet tillsammans med rapsoljan.

Klä en form ca 23×23 cm med bakplåtspapper. Stjälp upp smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 50-60 mintuer. Känn med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den.

Frostingen

Säkerställa att både philadelphiaosten och smöret är rumsvarma så blir det lättare att göra en fin glasyr utan några klumpar. Lägg smöret i en bunke och rör det riktigt mjukt. Tillsätt vaniljsockret och rivet skal av citron. Lägg därefter i philadephiaosten och rör till en jämn fin smet. Sikta florsockret med en sil innan du rör ner det i smeten. När du fått en jämn smet så vispa upp den med en elvisp i några minuter så det blir riktigt luftig och fin. Ställ sedan in den i kylen en stund så att den blir lagom

Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Bred sedan frostingen på kakan när den svalnat och ställ gärna in den i kylen en stund innan du skär upp den i bitar.

Förra gången gjorde jag små egentillverkade morötter på varje bit av morotskaka. Jag köpte färdig marsipan men mitt tips är att göra detta innan du börjar baka kakan. Annars är risken att kakan försvinner innan du hinner dekorera den! 🙂

Den här gången hade jag bara grön marsipan hemma och då fick det blir gröna morötter. Dom måste varit omogna eller så är det helt enkelt bara en ny sort!?

Lite roligt måste man få ha! Nu visar sig solen igen!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.