I dag tänkte jag ge er mitt bästa receptet på världens godaste Spenatpaj med Senapsdressing. Spenat är en favorit hos och som paj med lök och vitlök blir det så himla gott. Det viktiga när man gör spenatpaj är kryddningen. Man måste noggrant smaka av. Dessutom är spenat super nyttigt.
Senapsdressing till Spenatpaj är ett måste!
Ett måste är den goda Senapsdressingen som tillbehör. Den är oemotståndlig att doppa en bit paj i och sedan direkt i munnen! Ni måste testa detta när ni gör pajen. Den skall serveras i en liten skål vid sidan om.
Pajskal
4,5 dl mjöl
185 gram smör
1 dl vatten
Fyllning
600 gram spenat (jag använder fryst)
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1,5 tsk salt eller efter smak
1 kryddmått vitpeppar eller efter smak
Äggstanning
4 ägg
1 dl mjölk
3 dl grädde
3 dl riven ost
Salt och peppar efter smak
Senapsdressing
2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)
2 msk flytande honung
4,5 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Börja med att göra pajdegen
Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i kylen i 30 minuter så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas och förgräddas i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.
Tänk på att trycka degen lite över kanten på pajformen för degen krymper alltid lite i ugnen.
Så här gör du spenatpajen
Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyftorna. Fräser all löken tillsammans i olivolja i en stekpanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra. Smaka av.
Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salta och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen.
Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa om. Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenat-blandningen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen igen 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över lite folie.
Spenatpaj är perfekt att ha i kylen. Göra en enkel sallad till och värma pajen i mikrovågsugnen. Så för vår del blir det Spenatpaj till middag i dag också! Mums!