Världens godaste vaniljbullar med kardemumma


I dag tänkte jag ge er mitt recept av världens godaste vaniljbullar. Jag väljer att ha kardemumma i mina bullar för det blir så god smak då! När jag gör vaniljbullar så gör jag det enkelt för mig och använder därför vanligt marsanpulver och gör vaniljkräm av. Gott och enkelt, man skall inte krångla till det i onödan.

Den här gången gjorde jag vaniljbullar med rosa strösocker!

När degen jäst så delar jag den i lika många delar som jag vill ha bullar. Därefter fyller jag dom med vaniljkräm. Jag skall berätta hur jag gör.

Av samma deg kan man också göra släta kardemummabullar som är ljuvligt att doppa i kall mjölk, det är också någonting jag verkligen älskar! Perfekt att ta med till stranden.

Vaniljbullar, 25 stycken

50 gram jäst

200 gram smör

1,5 dl strösocker

3 dl mjölk

2 ägg

2 kryddmått salt

2 tsk malen kardemumma

11-13 dl vetemjöl, ca 2 dl till utbak.

Fyllning

Marsankräm eller egen tillverkad vaniljkräm. Jag använder marsanpulver enligt nedan.

4 dl mjölk

10 msk marsanpulver

Ställ i kylen minst 20 minuter innan använding så den hinner tjockna till.

Gör så här

Börja med att smula gästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till 37 grader och häll i bunken och blanda med handen tills all jäst löst upp sig helt.

Tillsätt strösocker och kryddor. Rör ner äggen. Tillsätt rumsvarmt smör och tillsätt lite i taget och låt matberedaren gå några varv på lägsta nivån, tillsätt mjöl, men spara ca 2 dl till utbakning.

Låt degen jäsa under duk i 45 minuter.

Knåda sedan degen och dela den i 25 lika stora delar.

Ta sedan en bulle och forma den först till en slät rund bulle. Platta sedan ut den i handen som en pannkaka. Lägg ca 1 msk vaniljkräm i mitten på pannkakan. Vik ihop och kläm/nyp sedan ihop bullen noggrant så ingen vaniljkräm kan rinna ut, forma den rund och vänd den delen ner på ett bakplåtspappren. Låt bullarna sedan jäsa på plåten i ytterligare ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg innan du sätter in dom i ugnen.

Baka bullarna i ugnen på 250 grader i ca 7-8 minuter.

När bullarna kommer ur ugnen pensla dom med smält smör och doppa i strösocker. Mums! Om du vill färga strösockeret så häll 2 dl strösocker i en fryspåse och tillsätt några droppar röd karamellfärg och skaka och fördela färgen tills allt socker är vackert ljusrosa.

Dessa bullar blir verkligen toppen och bara att stoppa i frysen och ta fram till fikat eller när man får besök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.