Bästa receptet på underbar spenatpaj!


I dag tänkte jag ge er bästa receptet på underbar spenatpaj. Spenatpaj är så himla gott. Det viktiga när man gör spenatpaj är kryddningen. Man måste noggrant smaka av. Dessutom är spenat super nyttigt. Extra bra i dessa tider när man vill hålla sig frisk.

Spenatpaj

Jag skall också ger er receptet på den goda dressingen till som tillbehör. Den är oemotståndlig att doppa en bit paj i och sedan direkt i munnen! Ni måste testa detta när ni gör pajen. Den skall serveras som ett tillbehör i en liten skål vid sidan om.

Spenatpaj med senapsdressing som tillbehör

Pajskal

4,5 dl mjöl

185 gram smör

1 dl vatten

Fyllning

600 gram spenat (går utmärkt med fyst från Ica)

1 klyfta vitlök

1 gul lök

1,5 tsk salt eller efter smak

1 kryddmått vitpeppar eller efter smak

Äggstanning

4 ägg

1 dl mjölk

3 dl grädde

3 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Senapsdressing

2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)

2 msk flytande honung

4,5 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Börja med att göra pajdegen

Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i kylen i 30 minuter så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas och förgräddas i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.

Tänk på att trycka degen lite över kanten för degen krymper alltid lite i ugnen.

Så här gör du spenatpajen

Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyfta. Fräser löken tillsammans i olivolja i en stekanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra.

Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salta och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen.

Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa om. Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenatblandingen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen igen 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över lite folie.

Spenatpaj med äggstanning

Spenatpaj är perfekt att ha i kylen. Göra en enkel sallad till och värma pajen i microvågsungen. Perfekt i dessa tider när man jobbar hemma. Jag gillar att ha lunchen färdig när man jobbar hemma. Då kan man i stället ta en promenad på lunch. Då hinner man med både och. Bra för kropp och knopp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.