Då startar vi träningsåret 2021 och räknar ut vårt BMI 3 kommentarer


Jag har skrivit en del om att min motivation varit dålig under 2020. Nog om detta nu! Då startar vi träningsåret 2021 och räknar ut vårt BMI. Det som är passerat lämnar vi ALLTID bakom oss! Nu tittar vi framåt! Vad kan vi göra för att förändra och förbättra vår motivation. Jag minns oftast det som var roligt, och glömmer snabbt det som var mindre kul. En egenskap jag gillar hos mig själv!

Träningsprogram 2021
träning 2021

Först och främst handlar det om att bestämma sig. Fundera inte så mycket. Skrid till verket. Med planering kommer man långt! Planering innebär också att man inte faller i onödiga ”gropar” för att man inte planerat sin mat till exempel.

Mitt mål är att gå ner ett antal kilon. Jag vill vara mitt bästa jag och ju äldre jag blir dessto viktigare blir just det!

Det är uppföljning och diciplin som gäller. Ni som läser min blogg vet att jag är extemt noga med uppföljning. Det där med att tycka träning är roligt hela tiden tror jag bara människor har som ursäkt för att slippa. Ingen tycker att träning är roligt hela tiden. Det är som med matlagning, ibland är det jättekul och ibland är det mindre roligt men äta bör man annars dör man. Samma med träning, och utgången är faktiskt densamma även om det tar längre tid.

Hälsosam kropp

Att ha en häslosam kropp är viktigt och något som alla borde värna och. Låt oss också vara överens om att om vi har övervikt så måsta alla organ i kroppen jobba dubbelt så hårt för att klara en överviktig kropp. Häsla kommer av att man har en bra balans.

Med det sagt så anser jag att man utgår från ett häslosamt BMI, något som jag tycker är väldigt bra.

 • Undervikt 18,5 och under
 • Normalvikt 18,5 – 25
 • Övervikt 25 – 30
 • Fettma 30 – 40
 • Extrem fettma 40 och över

Inom dom gränsvärdena finns det möjligheter att ligga högt eller lågt i intervallet eftersom vi alla ser olika ut! Om ni är intresserade av ert eget BMI så kan ni räkna ut det här nedan.

Så här räknar vi ut vårt eget BMI

Låt oss säga att du är 1,72 lång och väger 62 kilo.

Börja med att multiplicera din längd 1,72 x 1,72 = 2,9584

Sedan tar du din vikt på 62 och dividerar med siffran du fick fram.

62/2,9584 = 20.9

Då har du alltså ett hälsosamt BMI

Invägning

Så var börjar vi. Jag tycker vi börjar med att ställa oss på vågen och skriva upp vad vi väger och datum. Om du har en våg som även väger fett och vatten så skriv upp även det i ditt dokument.

Mätning är perekt framgångsverktyg

Nu frågar ni er vad det skall vara bra för, och det skall jag försöka förklara på det mest inspirerande sätt jag kan. Det är nämligen så att när resultatet uteblir på vågen (detta gäller oavsett om det är upp- eller gå ner i vikt). Då kommer nämligen måtten visa på resultat om du gör din träning som du planerat och sköter maten.

Det i sin tur kommer motivera dig att fortsätta för även om vågen står still eller rent av visar att du gått upp lite grand, så kommer måtten visa annorlunda och att du är på rätt väg. Muskler väger mer än fett!

När jag gör min mätning av kroppen på strategiska ställen gör jag ett dokument med möjlighet att fylla i datum. Sedan mäter jag följande ställen på kroppen en gång i veckan. Jag brukar ha måndag morgon som mät-dag.

 • Biceps där den är som störst
 • Omkrets av övre bröstkorgen (mäter under armhålan)
 • Bröst (under brösten)
 • Mage ovanför midjan
 • Midja där den är som smalast
 • Magen där den är som störst
 • Höften där den är som bredast
 • Låret där det är som bredast
 • Ovanför knäskålen
 • Vaden där den är som bredast

Detta är mått jag alltid tar och som utgör en bas för mig. För mig är det otroligt peppande att se resultat på mått om jag inte ser det på vågen. Pepp kan man aldrig få förmycket av.

Maten

Det skall vara nyttig mat med minst 50% grönsaker på tallriken. Fokusera på grönsaker du tycker om allt annat är dumheter för det kommer aldrig att fungera.

Så här såg min lunch ut i dag direkt efter min träning.

Omelett med rödkål ruccola och tomater

Fundera också på vad du kan göra av de rätter du brukar göra. Hur kan du göra dom nyttigare. Du kanske kan utesluta kolhydrater och addera grönsaker i stället. Du måste hitta ett sätt som fungerar för dig!

Jag startade dagen med att gå ut på en powerwalk. Efter min powerwalk så bytte jag om till varmare kläder och tog hundarna på en promenad. Solen skiner här i Göteborg i dag. 2021 kunde knappast börjat på ett bättre sätt. Nu har jag redan gjort 12100 steg före lunch!

Träningsprogram 2021

Börja den första dagen med bra rutiner. En promenad på 1 timma är bra för kroppen. Kom igen nu så kör vi!! Det finns ingen tid att spilla!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Då startar vi träningsåret 2021 och räknar ut vårt BMI