Dagens löpning och olika löppass


I dag står det löpning på mitt träningsschema. Därför tänkte jag skriva några rader om hur jag tänker lägga upp dagens löpning.

Jag tränar framför allt löpning och styrketräning och när det kommer till löpning är det viktigt att springa olika typer av pass. Man behöver både stretcha längden på sina pass, men även variera hastigheten. Detta för att kunna bli bättre. Om man bara springer på i sitt vanliga tempo så utvecklas man aldrig. Det innebär att vissa pass måste bli kortare och snabbare. Jag brukar försöka att lägga minst ett intervallpass och/eller kort snabbt pass i veckan.

Dett är, som jag skrev ovan, för att det är viktigt att ”komma ur” sitt eget tempo. Annars är det lätt att det alltid förblir samma tempo framöver. Självklart vill man utvecklas. För att kunna utvecklas måste man utmana sig själv och det är nödvändigt att pressa sig själv!

Olika typer av löpträningspass

Därför kör jag olika typer av pass. Pass där jag springer så långsamt jag kan för att kunna springa så länge som möjligt och där bara tiden räknas hur länge jag springer.

Intervaller

Sedan har vi intervallpassen där jag springer oftast mellan lyktstolpar. Ett exempel är att jag först joggar mellan 4 lyktstolpar och sedan springer jag så fort jag kan mellan kommande 4 lyktstolpar. Så håller jag på så under en sträcka jag bestämt från början eller så länge jag orkar. Allt handlar om hur van jag är att springa så här för det är jobbigt.

Byta tempo varje minut

Ett annat sätt är att springa en minut i snabbt tempo, och sedan jogga sakta i 1 minut och varva detta 10 ggr eller så många gånger man orkar i början.

Snabb runda

Sedan kan man bestämma att man ökar tempot på en specifik runda på kanske 3-5 kilometer. Helt enkelt försöker springa i ett lite snabbare tempo än normalt, men en mycket kortare sträcka än man brukar springa så att man vågar öka tempot lite grand. Sedan kan man i stället gå en promenad så man tränar minst i 60 minuter.

Roliga steg

Sedan kan man även öva på att göra höga steg. Då väljer man förslagsvis ut en raksträcka där man helt enkelt tränar på att göra kroppen lite mer rörlig. Springa baklänges. Göra hoppla steg. Göra höga steg.

Backträning

Man springer upp för en backe och joggar nerför. Det gör man så många gånger man orkar. Satsa på 10 gånger. Det skall vara en så lång backe som möjligt.

Det var några av mina tips för att förbättra er löpning. Har ni ännu inte kommit så långt så kan ni alltid läsa ett inlägg jag skrev tidigare. Där hittar ni några tips man kan tänka på i början när man försöker komma i gång med sin löpning HÄR.

Önskar er en fortsatt bra dag, och kom i håg det finns inga träningspass man ångrat, utan det är dom som inte blev av man ångrar! Så kom igen. Ut och träna med er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.