Träningsuppföljning – viktigt med mål!


Då var det måndag igen och uppföljning av träning! Min träning har varit begränsad denna vecka på grund av att jag skadat mig i foten! Jag tar det därför lite lungt men har varit på gymmet några dagar och tränat hemma några dagar.

DSC08505

Något jag inte missat är träning för ett av mina mål detta år, att kunna göra 50 armhävningar i en följd. Jag tränar för detta några gånger i veckan för att utöka antalet jag klarar i en följd. När jag började klarade jag knappt 15 st och nu klarar jag 20 st. På en vecka har jag allstå lyckats att öka med 5 st, det är inte så illa, tycker jag själv i alla fall!!! Armhävningar är svårt och jobbigt!

Mål är viktigt! Mål för träning är oerhört viktigt. Mål sätter man upp för att man skall bli bättre och för att man skall jobba emot någonting i en viss riktning. Delmålen är minst lika viktiga, om inte viktigare, och dem sätter man upp för att lättare kunna visualisera sitt slutmål och hur man skall ta sig dit, och peppa sig själv att det se att det faktiskt går att nå slutmålet som kommer närmare och närmare. Mål skall gärna vara högt satta. Gärna lite högre än man själv tror man klara!!

27

Därför säger jag att ha som mål att bli snygg till beach 2014 är absolut inte något dåligt mål utan snarare tvärt om, frågan är bara hur man tar sig dit. För att säkerställa att det blir som man tänkt så sätter man upp delmål! En annan del i att sätta delmål är också att ge sig själv en belöning när man når sina delmål!

Det behöver inte vara svårare än så här!

Ett bra sätt att sätta mål när det gäller träning är t e x att man vill bli av med fett man lagt på sig, och då är kombinationen vägning och mätning jättebra. Om träningen består av mycket stryketräning så kommer man inte gå ner i vikt, utanman kan till och med gå upp något kilo, allt beror på vad man ha som utgångspunkt. Mätningen av kroppen på ett antal strategiska ställen är jättevikigt och den skall göras tidigt en morogn när du just gått upp och i avslappnat tillstånd, detsamma med vägning! Då har du ett av utgångspunkterna för dina mål! Sen skall du alltid mäta och väga dig samma tidpunkt på dagen för att det skall vara jämförbart. Göre det 1 ggr i veckan och skriv upp datum och alla mått + vikt! 

trän

Ett annat mål kan vara att man vill klara av att springa 5 kilometer eller 10 kilometer! När man blir lite ”varmare i kläderna” så vill man säkert sätta upp ett tidsmål på den distans som man valt eller båda! Man kan också ha som mål att komma i ett par byxor som man inte längre kan ha!

Vad gäller mat så är det absolut viktigast att äta regelbundet och att se till att man gör av med allt man stoppar i sig! En bra app för detta är ”Shape up” den är gratis och där kan man registrera både sin träning och sitt matintag om man tycker detta är en besvärlig del.

Vad gäller proteindryck så behöver ni inte det så länge ni vardagsmotionerar, proteindrycker är inget undermedel (skall avhandlas senare inlägg), och så länge ni inte tränar stenhårda pass så behöver ni inte lägga pengar på detta. Detta kommer in långt senare när ni vill träna mer och hårdare. Som vardagsmotionär räcker det bra med att se till att man får något i magen 30 minuter efter träning, en banan och ett glas möjlk är toppen! Det är inte svårare än så, sedan ser ni till att få riktig mat i magen senast 1 timma efter avslutad träningen. Komma igång med träningen är det viktigaste!

Bra grönsaker är broccoli, harri couvert, eller bönor av alla slag, brysselkål!

Om ni inte kan sluta äta något framför TV:N så skall jag ge er ert bra och nyttigt alternativ. En perfekt avslutning på dagen om ni är sugna och måste ha något framför TV:n är en fruktsallad, och då menar jag äpple, apelsin, banan, ok med en skiva vaniljglass som är 1,5 cm bred! Där har ni ett perfekt kvällsmål. Med 1 apelsin, 1 äpple och en banan så blir det en protion för 2 personer.

Det är nu vi lägger oss till med bra vanor som vi kan leva med resten av våra liv, det är viktigt, skippa alkohol, skippa godis framför TV, skriv upp allt ni äter för att göra det uppenbart vad ni stoppar i er. Regeln är att göra av med mer än vi stoppar i oss! Skapa bra matvanor men med mat ni redan idag tycker om, och leta gärna nya recept, låt tallriken bestå av mycket grönsaker.

Ett annat tips, om ni inte byter om på gymmet, tvätta händerna noggrant när ni tränat klart. Det finns inget ställe på jorden med så myket bakterier på alla verktyg, och det är ett bra sätt att hålla sig ifrån att bli sjuk! Enkelt och bra!

Sen det som jag alltid tjatar om, se er träning som ett andra jobb. Ingen av oss struntar i jobbet för att vi inte ”känner för det idag” samma med träningen! Det är ett jobb för att vi skall vara friska och kända oss nöjda med oss själva och vår kropp. Trivs vi med oss själva så blir allting bättre och man blir mer positiv och glad, sen att man orkar mer i vardagen det är som en extra bonus!

En sak till, ni behöver inte gå upp tidigt på morgonen och köra en löprunda eller en PW, det är inte den som är avgörande för att ni når era slutmål, men se till att ni kommer i väg på er träning och gör det den tiden på dagen det passar just er bäst, det är avgörande för att ni skall nå era mål!

Hoppas ni får en bra måndag!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.