Att vara en odlare i själen och dra upp plantor från frö!


Många undrar vad det är som driver mig att dra upp så mycket egna plantor hemma. När jag säger att jag har kanske 500-600 plantor jag driver upp då tycker de flesta att jag verkar galen. Många undrar hur jag hinner med. Att vara en odlare i själen och dra upp plantor från frö innebär inte att jag också lider av tidsbrist. Men så fort jag har en ledig stund så ägnar jag kanske i snitt trettio minuter om dagen åt mina odlingar. Det är ungefär vad de kräver av mig per dag. Sedan har vi vissa dagar när allting skall planteras om. Det kan ta lite längre tid men å andra sidan behöver jag inte lägga trettio minuter varje enskild dag.

Att vara en odlare i själen
Att vara en odlare i själen och kunna plocka snittblommor i mars

Glädjen att se frön växat till vackra plantor

Det som driver mig är nöjet och glädjen att se allting växa. Att sätta frön som blir till växter som man själv drivit upp är något alldeles speciellt. Att dessutom kunna fylla på med blommor i överflöd utan att det kostar mig egentligen någonting. Innan tänke jag mig för innan jag handade kanske 8 stycken Silvernjurvinda. Nu driver jag upp 40 stycken på egen hand varje säsong. Skulle jag köpa lika många skulle bara dom kosta 2400 kr. Men den stora behållningen är glädjen.

Plantor av Jätteverbena

Att ta blommor från plantorna att pynta med

Jag älskar att omge mig med snittblommor. Redan nu har jag en hel vas med Jätteverbena som jag drivit upp på egen hand. 15 plantor som står och växer till sig. Varenda frö jag satte tog sig! Helt fantatiskt. Blommorna klippte jag av för att låta växten utveckla sig och på köpet fick jag snittblommor.

Samma med Pentunior. Jag köpte en enda kallrosa Petunia förra året som jag förälskade mig i och sedan i höstas så tog jag frön. Satte fröna i mitten på februari och nu har jag vackra kallrosa alldeles egna Petunior. Samma sak där. Klipper bort blommorna för att växten skall utvecklas och blir kraftig och på köpet får jag blommor att pynta vaser och bord med. Det är ren och skär lycka för mig!

Petnunior som jag blockar och smyckar bordet med!

Ett råd till dig som vill börja odla är att köpa en påse med Petuniafrö eller frö från luktärt och börja odla. Detta är växter som inte behöver så lång utvecklingstid utan dom klarar gott och väl att bli utmärkta plantor på 4-6 veckor. Det finns en sak som man skall vara noga med när man driver upp plantor och det är att toppa plantorna. det är dag när dom har fått sitt 3-4 bladpar. Om man då toppar dom så utvecklas dom till kraftigare plantor i stället för att bara växa på höjden.

Det får bli dagens lilla tips.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.