Hur jag använder mitt underbara orangeri!


Om jag hade vetat vilken härlig plats mitt orangeri skulle bli så hade jag byggt det flera år tidigare. Men allt har sin tid och i dag tänke jag dela med mig av hur jag använder mitt underbara orangeri.

Hur jag använder mitt underbara orangeri

Denna bild tog jag i går morse. Som ni ser har inte träden slagit ut ännu men i orangeriet är det sommar! Persikor, vindruvor och jordgubbar är på gång! För att inte tala om alla vackra blommor.

Orangeriet på morgonen
Bilden tagen i går morse

Först och främst så kanske vi skall tala om skillanden på ett orangeri och ett växthus. Ett orangeri är ett växthus men med uppvärmningsmöjligheter och där man isolerat delar. I vårt fall så har vi isolerat golvet och har ett fullt glasat orangeri. Men det är alltså minst 5 grader här året runt.

Varför välja ett orangeri istället för växthus

Att välja att bygga ett orangeri istället för växthus är helt enkelt en fråga om vad du vill använda det till. Om du bara vill driva upp växter på tidig vår så fungerar ett växthus alldeles utmärkt. Men vill du övervintra växter från medelhavet i en bra miljö då måste du ha ett ljust och uppvärmt utrymme. Eller om du vill driva upp plantor tidigare på säsongen så måste du har möjlighet för uppvärmning.

Planera sitt växthus eller orangeri

Det är viktigt att tänka igenom från början vad man vill ha sitt växthus eller orangeri till för att från början välja rätt storlek.

Vi valde att bygga blomlådor runt orangeriet för att också trolla bort höjden då orangeriet är byggt på ett berg. Ett berg som vi inte kunde använda till någonting och detta blev verkligen perfekt.

I blomlådorna runt orangeriet planterade vi Fjärilsbuddleja

När jag planerade mitt orangeri så ville jag ha dels möjlighet att driva upp växter, odla lite exotiska växter men också ha en möjlighet för middagar för oss två. Därför planerade vi vårt orangeri från början med dessa förutsättningar. Vi ändrade öppningen och vi planerade hyllor längs hela ena långsidan för att kunna driva upp plantor. På kortsidan planerade vi större krukor för att kunna ha träd och vindruvor.

På sommaren har jag vackra blommor och detaljer på hyllorna som fungerar för uppdrivning tidigare på säsongen. Hyllorna är tillverkade i mässing och är bara att lyfta ner och göra rent!

Vårt orangeri har blivit precis så perfekt som vi planerade från början. Det finns faktiskt inte en enda detalj jag vill ändra på. Vi har satt en vattenanslutning precis utanför dörren. Så att vattna är en enkel sak viket också är en otroligt viktig detalj. Det måste vara enkelt.

På sommarhalvåret har vi automatisk bevattning för att säkerställa att inget blir utan vatten under varma perioder.

Fika och middagar i orangeriet

Att ha en plats för fika och middagar är nog en av de bästa saker vi gjort. Att sitta här ute på vinter, höst, vår och sommar är HELT underbart. När andra sitter inne och huttrar när det aldrig blir vår, så sitter vi i vårt orangeri som redan har sommartemperatur. Vi är här varje ensild dag året om.

Att smycka orangeriet med blommor är en fröd för ögat

Vi har lagt ner vår själ. Kristallkrona i taket. Sköna korgstolar. Ett betongbord som är helt underbart och som bara finns i några exemplar och inte längre går att få tag på. Någon sa till mig tidigt att ni kommer att tröttna på att städa och hålla ordning. JAg måste säga att det är precis tvärt om. Jag till och med älskar att städa där ute. Det är min oas. Det är rofyllt och en helt underbar temperatur. Det har vädringsfönster som öppnas automatiskt när det blir en viss temperatur.

Att sitta här en vinterkväll när det är snö ute och tända alla ljus i kristallkronan och andra stearinljus är som en fröjd! Man sitter mitt ute i landskapet och det är en väldigt underbar känsla.

Varje morgonen på vår sommar och höst, är det min rutin att öppna orangeriet det första jag gör! Att ta sin första kopp kaffe här är helt underbart. Man slappnar av och bara njuter och det finns bara vackra saker att titta på och varje säsong har sin charm.

Förvaring av exotiska växter

Orangeriet är ett perfekt klimat att vinterförvara olivträd, citronträd och fikon. Vi har även persikoträd och vindruvor här inne. På vinterhalvåret så har vi satt en temperatur som aldrig understiger 5 grader. Här ställer jag också ut förodlade plantor väldigt tidigt som blir kompakta och fina när dom står lite svalare och framför allt har dom ljuset. Jag brukar sätta ut dom i mars då ljuset kommit tillbaka innan dess har jag dom under belysning på insidan.

Så om ni går i tankar att skaffa ett växthus eller orangeri. Gör det! Men min rekommendation är att planera noggrant och se er om efter olika alternativ. Ha inte för bråttom. Detta är en investering för lång tid framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.