Hur man skapar en krukträdgård!


I dag tänkte jag skriva om hur man skapar en krukträdgård. Jag tänkte också skiva om hur jag har tänkt att förändra min kurkträdgård just i år när vi skall göra om framsidan på vår trädgård efter alla utbyggnader vi gjord. På bilden nedan ser du från senaste sommaren då vi ännu inte gjort klart glasgång som förbinder huskropparna med varanda.

Hur jag har byggt upp min krukträdgård

Jag tänkte också skriva om hur jag har byggt upp min trädgård och hur man med enkla medel kan bygga sin egen krukträdgård. Fördelen med en krukträdgård är att det är lätt att ändra och det blir väldigt vackert om man fokuserar på att alltid ha blommor som man själv älskar! Det blir en väldigt vacker och välkomnande entreé

Här kommer lite tips från mig hur man skapar sin egen krukträdgård.

Hur man skapar sin egen krukträdgård
Skapa din egen krukträdgård med enkla medel

Hur min krukträdgård startade

Min krukträdgård startade när jag sålde mitt sommarhus. Helt plötsligt stod jag med massor av krukor som jag inte riktigt visste var jag skulle göra av. Så jag började bygga upp min egen krukträdgård. Det blev så himla fint att jag bara fortsatte. Då kom jag på idén att istället sätta perenna växter i krukorna till största delen.

Själv bor jag i ett hus av cederträ med en liten trädgård med begränsade möjligheter. Att då kunna skapa en blommande trädgård på liten yta är just fördelen med en krukträdgård. Krukorna som man använder behöver inte alls vara likadana. Jag har blandat vitt och grått för att åstadkomma en kontrast, dels mot hueset men dels mot växterna. Jag tycker man kan blanda krukor och jag köper ofta krukor när jag ser någon med nedsatt pris som jag tror skulle passa i min samling. I en krukträdgård kan man bygga ut hela tiden.

Jag har också adderat lite rostiga fina detaljer som pinnar med fåglar, fjärilar och som här nedan sländor! Jag tycker att det blir en vacker kontrast.

Att skapa en krukträdgård på liten yta

Krukträdgårdens många fördelar

Jag har alltid gillat blommor och det var när jag kom på idén med att sätta perenna växter i krukorna som det verkligen blev den där färgexplosionen som jag önskade. Fördelen är också att jag kan ändra mig om jag vill efter hand. En kruka kan alltid flyttas eller växten i krukan kan flyttas. Det gör att man alltid kan ändra på sammansättningen. Det kan vara när en blomma har blommat ut och man vill addera en annan blommande växt.

Basen i min kurkträdgård är hortensia av olika slag

Att börja med en bra bas i krukträdgården

Basen är Hortensia av olika sorter. När man skapar en trädgård oavsett om det är i krukor eller ej så vill man gärna ha en lugn bas. Därför köpte jag 4 stycken likadana Hortensiabuskar med limegröna blommor men planterade dom i två olika typer av krukor! Detta för att skapa lite mer spänning! Det var det första steget till att skapa en krukträdgård. Det var här krukorna från mitt sommarhus kom in. Eftersom jag hade krukor med en helt annan karaktär just därifrån.

Anledningen till att jag använder mig av just perenna växter är att dom kommer tillbaka år efter år och det blir alltså ingen dyr historia att ha en krukträdgård! Det man måste tänka på är att varje år gödsla kontinuerligt och vart 5:e år så byter jag jord helt och hållet. I år är ett sådant år när jag bestämt mig för att göra om hela krukträdgården. Det har lite att göra med vår utbyggnad för vi kommer göra om hela framsidan.

Bryta av form, färg och storlek

En annan sak som jag tänker på när jag väljer krukor är att de gärna får bryta av i formen. Därför har jag både fyrkantiga och runda krukor. Låga och höga. Jag vill att det skall bli en klänsla av en trädgård och just olika höjder adderar också just detta.

Olika former på krukorna adderar en känsla och bryter av

Här ser ni hortensior i runda vita krukor, dessa krukor har jag i flera olika storlekar. Sedan ser ni även den höga cememtkrukan med Hortensia på stam. I bakgrunden ser ni även en Hortensia i en grå kruka på fot.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0159-1024x685.jpg
Hortensior är basen i min krukträdgård

Lövverket är det som bestämmer vilka växter jag väljer

När jag sätter ihop växter så tittar jag framför allt på lövverket på de olika växterna. Jag vill även här bryta av. Därför blandar jag mörkgröna stora blad med ljusgrå och limegröna. Sirliga blad blandas sirliga små blad, med stora kraftiga blad. Det gör att trädgården verkligen ser levande ut.

Här ser ni ett exempel på det. Jag ställer en kruka med petunior precis intill en stor kruka med en hortensia och deras blad har helt olika karaktär.

Olika karaktär på blad och blommor bildar en fin kontrast

Jag har också valt att ha just olika krukor och olika färg. Jag har blandat grått med vitt och runda krukor med rektangulära! Här nedan ser ni ett exempel på det

En krukträdgård inreds på samma sätt som ett hem

Men en annan viktig parameter är också höjden på de olika krukorna och växterna i krukorna. Detta för att skapa en spänning eller en intressant trädgård att vila ögat på. Ni ser att jag även har hortensia på stam i höga krukor som ser pampiga ut.

Sirliga utemöbler adderar också en känsla till hela krukträdgården som stå i kontrast till huset

Men även lite sirliga möbler adderar en känsla och bryter av mot det moderna huset i cederträ mot lite gammaldags sirliga möbler i metall. Dessutom en sittplats där man kan njuta av sitt kaffe i morgonsolen.

Gröna toner är det som sedan är basen. Jag blandar Hortensians gröna buskblad med andra gröna växter i färg och form. Sedan har jag adderat sommarblommor i krukorna tillsammans med buskarna för att lägga till ännu en dimension.

Ni ser de olika typer av blad jag har som också gör sitt till i min lilla krukträdgård. Rosenskäran med sitt dill-aktiga bladverk mot de stora gröna bladen på hortensian.

Basen i krukträdgården gör att det inte blir dyrt

Det roliga är att då har man skapat en bas, man behöver inte köpa nya växter varje år för de kommer tillbaka år efter år. Jag har även kombinerat med andra perenna växter i krukorna. Exempel på växter jag adderar varje år är Petunior och Rosenskära som jag oftast driver upp själv. I bland hittar jag någon ny variant som jag köper för att jag inte kan motstå den. Så trädgården blir alltid lite annorlunda varje år.

Fördelen med en krukträdgård är att man hela tiden kan ändra och flytta om. Den behöver aldrig bli färdig, för man kan ändra och addera i all oändlighet. Det är just det som gör det lite extra roligt. Man kan även byta blommor under en säsong för att man vill addera något annat.

Hoppas ni gillar mina tips om en krukträdgård och det är verkligen en fröjd och dessutom enkelt att sköta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.