Tips om hur man odlar Dahlior i kruka eller rabatt!


I dag tänkte jag skriva tips om hur man odlar Dahlior i kruka eller rabatt. Dahlior är en helt underbar blomma som ger massor av blommor att plocka i bukett och med andra ord är det en dröm. Om du plockar blommor så gynnas blomningen och Dahlian kommer ge dig ännu fler blommor. Det är vad jag kallar en pefekt blomma att odla. Dessutom kan man spara knölarna från år till år. Man gräver helt enkelt upp dom strax innan frosten kommer. Man delar dom också på hösten. Vilket gör att du får fler av samma sort.

Hur man odlar Dahlia knölar
Tips om hur man odlar Dahlior i rabatt eller kruka

Hur ser man om knölarna är bra när man köper dom

När man köper knölen så ser den lite torr och tråkig ut. Titta gärna efter knölar som redan fått ögon. Ögon kallar man det som visar att knölen lever d v s där det börjar grönska och att man ser att det är liv i knölen.

Odla Dahlior i kruka eller rabatt

Man kan odla Dahlia på olika sätt. Antingen kan man göra som jag och driva upp dom inomhus så att man tjänar dyrbar tid och därmed får tidigare blomning. Eller också sätter man dom direkt i sin rabatt så fort jorden blivit varmt. Det är viktigt att vänta tills det inte längre är risk för frost. Dahlior är nämligen frostkänsliga. Skulle det komma enskild frostnatt eller två så täck krukan eller rabatten med fiberduk eller liknande.

Att driva upp Dahlia inomhus

Om man vill driva upp Dahlian inomhus så sätter man varje knöl i en 15-25 cm stor kruka med bra planteringsjord. När du sätter ner knölen så ser du till att det finns cirka 1 cm jord ovanför skotten.

Dahlia knölar

När plantan väl börjar titta upp så vattnar man den med flytande näring. Man låter Dahliorna stå inne och växa till sig tills det är tillräckligt varmt ute för att plantera i en större kruka eller i en rabatt. Se till att gödsla växtplatsen på utsidan oavsett om det är kruka eller rabatt en vecka innan utplantering. Dahlian vill ha näring några gånger fram till och med september. Det är också viktigt att se till att Dahlian har vatten och då särskilt om den sitter i en kruka då den torkar ut snabbare.

Så se till att ge Dahlian kärlek med gödsel och det går utmärkt med kogödsel och jämnt med vatten. Då kommer du få en lång och intensiv bloming av dina Dahlior.

Dahlior finns i många färger och sorter så det är bara att botanisera bland alla underbara blommor i färg och utseende. Här kan ni se vilka jag har beställt och just fått hem i år HÄR.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.