Min favorit till jul är Lutfisk! Lutfisk är nog bland det bästa jag vet. Jag vet att denna maträtt är en vattendelare. Det verkar inte finnas några mellanting. Antigen älskar man lutfisk eller också kan man inte tänka sig att äta det.


När jag var liten så hade vi som tradition att vi alltid å lutfisk på juldagen. Här bli det lutfisk på annandagen det här året i stället! Jag tillagar min lutfisk i ugnen. Jag köper alltid lutfisk med skinn och lägger den i vatten över natten. Om man lägger den i vatten så blir fisken fastare.
Lutfisk
Lutfisk ca 1 kg
Salt 2 tsk/ kg fisk
Vit sås
4 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
Vitpeppar och salt efter smak
Tillbehör
Vitpeppar
Kryddpeppar
Svartpeppar
Salt
Gör så här
Kvällen innan du skall laga lutfisk tar du upp den och sköljer av fisken. Lägg fisken i en stor bunke med kallt vatten och ställ i kylen över natten. Det gör att fisken blir fastare när du tillagar den.
När du skall tillaga fisken så sätter du ugnen på 225 grader. Ta en stor ugnssäker form och lägg fisken med skinnet neråt. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg folie över hela formen och sätt in den i ugnen i ca 20-30 minuter

Under tiden kokar man potatis och gör vit sås. Enligt tradition skall man servera gröna ärtor till lutfisk, men eftersom jag inte gillar gröna ärtor så jag kokar brysselkål istället. Sedan gör men vit sås som man kryddar ordentligt med salt och vitpeppar.
Gör vit sås såhär
Smält smöret i en kastrull. Drag kastrullen från värmen och rör ut mjölet i smöret. Häll därefter i mjölk lite i taget och koka upp försiktigt under ständig omrörning/vispning. Om man inte rör om så fastnar såsen i botten. Salta och peppra väl och smaka av såsen som måste få en ordentlig smak. Häll i mjölken lite efterhand tills du känner att du har en bra konsistens. Låt såsen koka upp och häll sedan upp i en skål


Att äta lutfisk
När vi äter lutfisk så rensar man först fisken och häller sedan på sås. Därefter kryddar man och smakar av. Sista steget är att man lägger upp potatis. Att man gör sin egen kryddning vid bordet är en del av det härliga med att äta lutfisk. Att det får ta lite tid och man kryddar med vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar och salt. Det skall vara starkt.