När kan man börja göra vårfint i trädgården!


Nu när solen skiner så längtar jag till att göra fint i trädgården! Frågan är när kan man börja göra vårfint i trädgården! Det finns några saker man bör tänka på innan man rensar bort alla skyddande löv och klipper ner växter. Det är det som annars skyddar växterna till viss del. Egentiligen kan man starta så fort det inte längre är frost på nätterna.

När kan man börja göra vårfint i trädgården
Nu kan man börja göra vårfint i trädgården

I södra Sverige kan man börja göra vårfint

Bor man i södra delen av Sverige så kan man med säkerhet börja redan nu. Om man som jag bor i Göteborg som ligger precis vid kusten så brukar det gå bra så länge det inte är frost på nätterna. Om man bor längre upp i landet så får man vänta ännu några veckor och man måste titta på väderleken. Det jag gör är att börja lite försiktigt och ta tag i det som jag vet inte är så känslig. Sedan kan man vara beredd att prepparera med gödsel och ny jord och då blir det som ett skydd det också!

Det man däremot kan göra är att rensa rabatter och land från växter som vissnat ner sedan förra året och där man skall plantera nytt igen när våren kommer. Jag har till exempel 7 lådor på min terrass som skall fyllas med helt ny jord och sätta nya plantor. Det kan jag göra redan nu.

Rosor, Fjärilsbuddleja och andra känsliga växter i trädgården

Delar som jag väntar med ännu en tid är att klippa ner Fjärlisbuddlejan. Den behöver ännu en tid på sig och att klippa ner den nu kan innebära att den fryser om det kommer kalla nätter. Men en bra regel är att jag rensar ett land i taget. Man kan gräva och göra fint och samtidigt lägger man på ny gödsel och jord. Det gör att det blir ett extra skydd.

Klippa ner Fjärilsbuddleja när man gör vårfint i trädgården

Jag väntar också ännu några veckor med att klippa bort det skyddande lager som de nedvissnade blad på mina perenner. De vissna bladen skyddar växten från kyla.

Rosorna skall inte klippas förrän det är ”musöron” på björkarna. Det betyder att man skall se att löven har börjat bildas då är det tillräckligt varmt ute. När det är dags att klippa ner rosorna så klipper jag ner dom till 10 cm då växer dom och förgrenas fint.

Jag har ett stort projekt på gång. Att göra om alla mina krukor i krukträdgården men det måste jag vänta med ännu en tid för jag kan inte riskera att väcka växterna för tidigt. Det skulle betyda att jag tog bort det skydd dom nu har och det är förtidigt ännu.

Vårens sol kan vara förädisk mot växterna

Vårens sol kan vara förädrisk. Den kan göra att vissa växter börjar tidigt och särskilt dom i kruka eftersom jorden då tinar upp fortare. Då måste man vara beredd med att vattna och täcka så att inte dom fryser. jag brukar täcka mina hortensior på stam varje år när det börjar bli varmt ute för att inte knopparna skall frysa i för hög grad. Det gör jag med hjälp av fiberduk som jag lägger över kronorna och binder runt stammen om det är kalla nätter på gång.

Täcka med fiberduk
Ett sätt att starta att göra vårfint är att också skydda viss växter från frost och vårsol

Sly som skall rensas bort i trädgården

Jag har även sly som skall rensas bort från en del i vår trädgård på långsidan där vi byggt. Det passar bra att göra nu eftersom det inte har något betydelse om det är kallt eller ej. Sedan skall mala ner det i vår nya kompostkvarn som vi köpte förra året. Perfekt när man har verktygen att fixa allting så att det inte blir högar liggande som inte kan förmultna.

Petunior från egna frön växter fint

På insidan har redan mina egenodlade Petunior börjat blomma. Jag tog frön från en Petunia jag köpte förra året eftersom jag blev helt förälskad i den kallrosa färgen.

Petunior i kallrosa odlat från egna frön
Härliga kallrosa Petunior odlad från egna frön

Lite härligt morgonkaffe bland mina klippta Petunior i den läckra färgen kallrosa gör vem som helst på gott humör.

Morgonkaffe
Härlig start på dagen

Nu har jag många plantor med denna ljuvliga kallrosa Petunia! Så härligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.