Nu är buxbomshäcken satt även på långsidan!


Nu är buxbomshäcken satt även på långsidan av huset, men det fattas några plantor som jag åkte sent i går kväll och inhandlade. Så jag har ytterligare 10 plantor. Totalt gick det alltså åt 90 plantor för hela långsidan!

Stefan hade också gjort en linje med hjälp av armeringshjärn och ljusgrönt snöre för att allting skulle bli perfekt rakt. Jag grundade med kogödsel i botten och vattnade alla plantorna en och en genom att dränka dom i en hink.

Nu är buxbomsplantorna på plats
Nu är buxbomshäcken satt även på långsidan

Hur stort avstånd planterar man buxbomshäck

För att få en fin häck som växer upp tät och fin så skall buxbomsplantor planteras med ca 15-20 cm avstånd. Det betyder ungeför 6-7 plantor per meter. Jag gödslar mina plantor med kogödsel på våren och senare gödslar jag med hönsgödsel i form av pellets. Gödsel är viktigt för att hålla buxbomen grön och fin. Upplever du att du får gul-röda blad så är det garanterat gödsel som saknas. Jag gödslar mina plantor tidigt på våren och sedan vid midsommar igen.

Ställde plantorna på plats

Därefter ställde jag alla plantor på plats med krukan på plats för att se hur avståndet skulle bli. När det var gjort så tog jag av samtliga krukor och lät plantorna stå kvar och sedan tog jag en stor hink och hällde vanlig plantjord i. Sedan tog jag några plantor i taget och satte på plats ordentligt. När alla plantorna var satta så öste jag på mer jord och gjorde ytterligare en justering.

snöre för att få plantorna i en rak linje
Snöre för att få buxbomsplantorna i en rak linje

I dag skall jag sätta dom sista 10 plantorna och justera så att det verkligen är helt perfekt rakt! Är så himla nöjd med min nya lilla buxbomshäck. Köpte även en slang för bevattning som skall ligga här precis som det gör i den andra buxbomshäcken. Då blir vattningen väldigt enkel och särskilt vid etableringen är det viktigt att vattna ordentligt. Det är bättre att vattna ordentligt vid få tillfällen och verkligen blöta ner dom så dom kan etablera sig på stället och sätta sig fint.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.