Varför har jag valt Cavalier King Charles Spaniel! 8 kommentarer


Jag fick en fråga av en av mina kära bloggläsare, hur det är att ha många hundar och varför jag fastnat för just rasen Cavalier King Charles Spaniel. Jag tyckte att det var en rolig fråga och här kommer svaret på frågan varför jag valt just Cavalier!

ny bild popcorn

När jag var liten så tjatade jag ihjäl mig på min mamma att jag skulle få en hund. Jag är uppvuxen på landet och vi bodde utanför Mariestad i ett litet samhälle som heter Leksberg! Vi bodde helt nära en bondgård och hela min uppväxt spenderade jag bland framför allt hästar, hundar och katter. Hemma hade vi en söt liten katt som hette Biffen.

Fotot nedan är taget innan vi fick hem vår lilla Popcorn, här är han en månad och 13 dagar!

min nya vovve

Dom som hade bondgården hade hundar bl a en tax, och jag förälskade mig i dessa varelser som följde med mig när jag var där och lekte. Jag tjatade sönder mamma, och när jag var nio år sa mamma att jag kanske skulle få en hund om jag kunde uppfylla vissa krav….. 🙂

Cavalierer finns i fyra godkända fäger som heter Ruby (brun) Black & Tan (svart/brun) Blenheim (brun/vit) Tricolor (trefärgad vit/brun/svart)

lila bambam lila2

Först villle mamma att jag skulle göra min ”hemläxa” och ta reda på vilken hund jag ville ha och varför. Jag som fått ett hundlexikon i julklapp och kunde mer eller mindra alla raser utantill, och då menar jag alla som finns i världen! Sen ville mamma att vi även skulle skriva ett kontrakt om vem som skulle gå ut med hunden i ur och skur!

Popcorn var 8 veckor här, kudden i bakgrunden är 45 cm hög! 🙂

vovve liten

Mamma bad mig välja ut några raser jag var intresserad av och hon ställde ett krav att den inte fick vara för stor! Jag valde ut några raser jag tyckte om och det blev Risenschnauser, Cavalier King Charles Spaniel, Phalene, Mini Collie och några till. Mamma tog med mig till biblioteket och så lånade vi böcker om just dessa raser och så fick jag sätta mig in i vad som var karaktäristiskt för just varje ras…när jag läst böckerna var mitt val enkelt. Jag ville ha en Cavalier King Charles Spaniel och så blev det! Varför, jo svaret är väldigt enkelt. Jag hade läst att det var en vänlig hund som samtidigt som den var oerhört snäll så var den superglad och helt orädd. Cavalier skall aldrig bli rädd för någonting, den skall gå fram till fladdrande svarta säckar och kolla vad det är för något. Sedan är rasen vädligt lättlärd, eller den gillar att lära sig saker och tycker mycket om alla människor och även barn. Den tycker om att ta långa promenader och den tycker om att träna. Man säger ofta att det är en ”stor hund i ett litet format”. Jag ville inte heller ha en hund som hade några tendenser till att vakta eller skälla, eller på annat sätt bli arg! Jag är själv en mjukis som är superglad, och ville ha någon som speglade mig….en Cavalier skulle bli perfekt! En Cavalier är en hund som vill vara med på allt och är en utpräglad sällskapshund och älskar människor och hundar.

 

Cavalier ville jag ha och så blev det! Namnet…ja nu var jag bara 9 år så jag bestämde att hunden skulle heta ”Tussen Hundvovve” ja ni läste rätt, men till  vardags blev det Tussen…men alla har genom åren haft väldigt roligt åt mitt namn åt honom….utom jag och Tussen Hundvovve. Vi visste att hans namn var så! 🙂 🙂 🙂

DSC04012

Tussen Hundvovve följde mig överallt och vi var på promenader i skog och mark. För mamma fick jag inte ha honom lös, men jag och Tussen hundvovve hade aldrig koppel han följde mig vart jag än gick…jo vi brukade ha koppel de första 300 meterna när mammma fortfarande kunde se oss 🙂 🙂 vi hade hinderbanor i skogen som vi kunde utan och innan….och vi hade mycket kul i hop….Han var en superlycklig hund. Från den dagen visste jag att om man kan lära sin hund att vara lös, så får man en väldigt lycklig hund!

Detta kort är taget när BAMBAM fyllde 9 år och jag var på Playitas på träningsresa med min väninna, då hade Stefan fixat så här fint för vovvarna och skickade detta kort till mig! 

DSC08192

Åren gick, och när min far dog som jag och mamma vårdat hemma då flyttade jag till Göteborg då var jag 19 år gammal. Det skulle dröja ända tills jag fyllde 33 år innan jag skaffade mig en ny hund igen, jag levde jag i en relation som inte gjorde mig lycklig och jag var väldigt nere. Då bestämde jag mig för att jag skulle skaffa mig en hund. Jag frågade min dåvarande chef (jag jobbade på Volvo Design) om jag kunde få möjlighet att åka hem varje lunch om jag kompenserade min arbetstid. Min chef sa JA (min chef var Peter Horbury som designat alla Volvobilar sedan början på 90-talet), och jag började titta mig omkring efter en liten hund. Vilken ras jag ville ha var ingen fråga. Självklart skulle jag köpa en Cavalier King Charles Spaniel. För mig har det alltid varit viktigt med en rashund, det betyder inte att jag egentligen bryr mig om att det är en utpräglad ras, men jag vet dess karakträ och jag vet vilka problem som ofta finns i varje ras, och jag ville inte riskera att skaffa en blandras som kanske skulle få båda eller flera rasers nedärvda problem på ett eller annat sätt. Men jag gillar alla hundar så tolka mig inte fel där!

DSC06837

 

Så sanningen är den att jag älskar Cavalierer över allt annat och skulle nog inte kunna tänka mig någon annan ras är just Cavalier King Charles Spaniel!

thjärtan

Tänk på att när ni skaffar hund så finns det en anledning till att vissa hundar är billigare än andra, välj en seriös uppfödare som har en registrerad kennel. Ni måste få se papper på att de är födda i Sverige. Det finns massor av sjukdomar som kommer från andra länder och ingen vill väl uppmuntra till att små valpar blir smugglade till Sverige! Tänk på det när ni läser blocket annonser där hundar bara kostar en bråkdel av vad de gör hos en seriös kennel! Om ni vill ha en Cavalier King Charles Spaniel så är mitt bästa tips att ni går in på en hemsida som heter Cavaliersallskapet.net där hittar ni något som heter ”valphänvisning” som är en hänvisning till kennelägare som har valpar på gång!

Tidigare hade jag fyra Cavalierer en i varje godkänd färg, jag skall berätta någon dag om hur det är att ha flera hundar! 🙂 🙂 Nu är dom två till antalet sedan min finaste Lufsen hastigt gick bort. Jag älskar dom över allt annat!

Hoppas ni får en trevlig dag!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 tankar om “Varför har jag valt Cavalier King Charles Spaniel!

 • Lotta

  Så fint beskrivet om ditt val av hundras <3 Jag har själv en busig goldenkille och funderar ibland på en kompis till honom och då är jag inne på cavillier, känns som att den är lik en golden i sitt sätt, vänlig, ej vakt och skäll bla. men i mindre format :))
  Vi får se om det blir en kompis…;))

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Lotta, Tack Lotta vad roligt att höra! Jag kan lova dig att det är det perfekta kombinationen, för de är som du säger väldigt lika i sitt sätt att vara. Min mamma hade tidigare en Cavalier och en Golden Retriver och det funkade jättebra, båda hanar! Tror både du och din vovve skulle uppskatta sällskap! 🙂 🙂
   MVH
   Berith

 • P i X E L I E - Erica Pettersson

  Vad roligt att läsa din hundhistoria och hur du valde hundras 😀
  Jag har själv en Cavalier; en 8 år gammal Blenheim-hane. Och jag kan verkligen till 110% skriva under på att det är jordens bästa hundras!!
  Jag är uppvuxen med djurallergi i familjen, så Lucky (min Cavalier) är min första hund.
  Det finns ett par raser vi vet fungerar bättre för just den personen (allergimässigt) och vilka raser som absolut inte går. T.ex. spetsraser fungerar absolut inte.
  Men Golden retriever, Labrador och Cavalier king charles spaniel fungerar bättre. Just de tre raserna har personen i fråga varit i kontakt med och det har gått bra.

  Först lutade det lite grann åt en labrador, då det var en sådan hund som hjälpt mig komma över min extrema hundrädsla (okej, det var både allergi i familjen och hundrädsla hos mig som är anledningen till att vi aldrig hade djur hemma).
  Dock ville jag hellre ha en lite mindre hund, speciellt som jag bodde/bor i lägenhet, så det slutgiltiga valet föll på Cavalier.
  Och som jag brukar säga: Jag tror nästan att det är Cavalier king charles spaniel som är prototypen för uttrycket ”människans bästa vän”!
  Det ÄR verkligen mycket hund i en liten kropp!
  Lucky tror verkligen att han är större än vad han är 🙂 Även om han träffar en hund som är typ tre gånger så stor som honom… inga problem! Lika ivrig att springa fram och hälsa ändå.

  Jag har dessutom aldrig träffat en mer social hundras, och jag tror allvarligt att man får svårt att hitta någon också…
  Kommer ihåg att jag var med Lucky på hundutställning en gång när han var 1½ år.
  Vi hamnade först på den större utställningen, för alla raser (Cavalierutställningen var lite på ”utkanten”). I alla fall, på det större stället tyckte jag hundarna liksom mer ”höll sig på sin kant” och vaktade så att ingen annan hund kom för nära deras ”revir”.
  Men när vi kom fram till Cavalierutställningen var stämningen verkligen helt annan bland hundarna! Där var det fullt med viftande svansar och liksom mer
  ”Åh! En massa vänner! Vad kul!” (om hundarna kunnat prata…)

  Som sagt: Världens bästa kompis och världens bästa hundras! 😀

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Erica, Vad roligt att du gillade min hundhistoria. Ja Cavalierer är verkligen en helt underbar ras. Just nu har jag bara min BAMBAM 10 år och så lille Popcorn som är 1,5, en mycket livlig liten krabat som är väldigt smart men busig! Det är utan tvekan den busigaste vovven jag någonsin haft, men vet precis vad han får och inte får, så när han gjort något bus så kommer han och ”ber om ursäkt”. Omöjligt att inte förlåta så klart! 🙂 🙂

   Ja Cavaliererna är verkligen goa vovvar och något av det snällaste man kan hitta i hundväg! Det som är så roligt är att se hur mycket de kan lära sig och hur mycket de förstår och hur snabbt det går när man bestämt att göra på ett visst vis. Visst i början är de lite ivriga för de vill så gärna göra rätt men sen sitter det där bara efter några gånger! 🙂 🙂

   Har själv en kompis som var extremt hundrädd, men idag har hennes rädsla gått över när hon förstått att även hundar har personligheter och egentligen är väldigt lika oss människor på många sätt. Glömmer dock aldrig när min första vovve som var en tvärhand hög kröp upp i hennes knä och lade sig att sova! Där och då började hon inse hur snälla och goa dom är!

   Ha en skön dag Erica! 🙂

 • Nelly

  Blir mer och mer övertygad om att skaffa en Cavalier ju längre jag följer din blogg. Verkar vara en underbar ras i en perfekt storlek då dom rymma som handbagage på flyg bland annat. Mysig, social och äventyrlig.

  Tack för en jättebra blogg!

  • pretty Inläggsförfattare

   Nelly vad glad jag blir när du skriver att du vill dels skaffa en Cavalier. Det är en underbar ras, tro mig!! Du kommer aldrig att ångra dig.
   Vad kul att du gillar min blogg….nu gjorde du min dag! 🙂 🙂 🙂
   Kram
   Berith