Världens godaste kardemummabullar med kardemummakross!


I går hade jag en riktig bak-söndag. Jag gjorde flera saker men en sak var ny och det var att jag testade att göra kardemummabullar med kardemummakross och råsocker blandat med vanligt pärlsocker. Jag hade också florsocker inuti bullarna i stället för strösocker och dom blev så himla goda. Så här kommer receptet.

Kardemummabullar med kardemummakross, råsocker och pärlsocker!

Kardemummabullar med kardemummakross och råsocker!

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söt bröd

2 tsk kardemumma

1 tsk salt

1 ägg

1 dl socker

11 -13 dl vetemjöl (ca 2 dl till utbak)

Fyllning

50 gram smält smör

100 gram mandelmassa

100 gram florsocker

Kanel efter smak

0,5 dl strösocker

Garnering

1-2 ägg

Råsocker, pärlsocker och krossad kardemumma

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Jag smälter smöret och häller sedan i mjölken och värmer det till 37 grader (fingervarmt). Sedan häller jag det i degbunken där jag redan smulat sönder gästen. Häll sedan mjölk och smör i degbunken för att sedan röra om med handen tills all gäst löst sig. Tillsätt sedan socker, kardemumma, ägg och salt.

Häll sedan i nästan allt mjöl förutom 1-2 dl som är bra att ha till utbaket. Jag låter sedan matberedaren gå i några minuter. Sedan ställer jag degbunken med en handduk över för att jäsa i ca 45 minuter. Tänk på att inte ha ytterdörr eller liknande öppna när ni jäser deg. Då jäser degen inte lika bra.

Jag kavlar sedan ut degen till en stor rektangel, penslar på med smör (jag smälter alltid smör och penslar på för det är mycket enklare), strör på florsocker och malen och sedan river jag mandelmassa direkt på degen.

Jag viker sedan degen till en rektangel och skär sedan 1,5-2 cm breda bitar. De bitarna i sin tur skär jag en skåra i så att det blir 1 cm över i kanten och snurar de båda delarna. En motsols och en medsols som jag sedan snurrar ihop  och lägger på plåten att jästa i ytterligare ca 30 minuter.

Sedan penslar jag dom med uppvispat ägg och strör på råsocker först, sedan pärlsocker och sist tar jag toppen av en tesked med krossad kardemumma och stör över varje bulle. Sedan skjuts in i ugnen i mitten! Där får dom stå tills dom får vacker färg och det beror lite på storlek. Men någonstans mellan 8-12 minuter! Håll koll!

Ni kommer älska dessa bullar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.