Från otillgänglig mark till köksträdgård och drömmen om ett orangeri! – Del 3


Jag har försökt göra en beskrivning i kronologisk ordning om hur vi från 1 mars i år har jobbat med att få en liten köksträdgård av en helt omöjlig mark på berg och sprängsten, och för er som kanske inte varit med hela vägen. Här kan ni även läsa Del 1 och Del 2 om ni vill veta mera. Tryck bara på länken har nedan så kommer ni vidare så ni kan läsa de första delarna!

Från otillgänglig mark till köksträdgård och växthus! – Del 1 

Från otillgänglig mark till köksträdgård och drömmen om ett växthus! – Del 2

När golvet till vårt orangeri väl var klart så fortsatte tankarna och ideérna att spruta! Vi var båda så uppfyllda av vårt lilla projekt att vi hela tiden kom på nya ideér. En förutsättning var att vovvarna skulle kunna få strosa omkring bland grönsaker och frukt och för att dom skulle kunna göra det så behövde vi ett staket! Alltså började vi rita och fundera på hur det skulle kunna se ut. Detta hade vi egentligen tänkt göra i ett senare skede men vi kunde inte hejda oss i farten.

Stefan började skissa och jag fattar inte själv hur fort det gick att få upp det söta, alldeles underbara staketet! Det tog oss en helg! Vi började sätta upp stolpar och anledningen att det inte går ända fram till huset är för att det har vi sedan andra planer där…men det får bli längre fram.

Stolparna borrades fast i berget. Det är väl den enda fördelen här. Allting står på berg så allt kommer sitta som ”berget” … hahahah. Äntligen kom jag på en fördel med bara berg!

Stolparna började komma på plats.

Snart var dom första delarna av staketet påbörjade så att man kunde skönja hur det skulle bli!

Jag tycker det blev så himla fint. Kontrasten mot allt det moderna och funkisstil som vårt hus har! Jag är så enormt nöjd. Ser ni hur vackert! Alla stolpar sågade med en liten spets. Allting gjort för hand, inget färdigköpt här inte!

Men så dök idén om en grind upp, och en rosenportal! Vi kom då på idén att ringa till den mannen som köpte vår sommarstuga och fråga om han möjligen hade grinden kvar som sått bakom ett uthus i oändlig tid. Vi tänkte att vi kunde fråga om vi i så fall fick lov att köpa den.

Vi ringde och det visade sig att han hade den kvar, men han ville inte ha betalt för den utan vi fick jätte gärna lov att komma och hämta den. Så himla roligt att dessuom ha något i vår lilla köksträdgård som dessutom är förknippat med ett minne till sommarhuset.

Som ni kan se behövde grinden lite ”kärlek”.

Stefan satte igång att under tiden bygga den portalen där grinden skulle kunna sitta när den var klar. Han utgick från grindens mått och svetsade även dit extra ”pinnar” i solen så att inte vovvarna skulle kunna ta sig ut genom de stora hålen! Han blästrade även grinden så att den blev som ny!

Under tiden började portalen ta form…gräva igen och berg överallt! Vi hade inte heller tagit staketet ända fram ännu innan, då vi från början tänkt göra färdigt orangeriet först men efter lite planering så tänkte vi om.

Allting är gjort med stor kärlek och det känns verkligen som ett litet paradis! Sakta men säkert började allting ta form! Här ser ni i regnet hur portalen börjar ta form och var det möter det golv som redan färdigställts till vårt orangeri.

Så här har vi fortsatt med staketet ända fram till portalen och mellan portalen och det som skall bli orangeri/ växthus! Visst ser det helt underbart ut.

Än så länge är inte grinden målad, utan först ville vi måtta in allting så att det skulle stämma exakt med alla mått…under tiden funderadevi också på hur vi skulle göra med utrymmet under grinden. Om vi skulle göra en trappa eller något annat. En sak i taget. Bygger på dagen, funderar och ritar på kvällen! 🙂

Här nedan ser ni hur det såg ut efter målningen av själva griden och när allt staket och rosenportalen var färdigställt!

Nu började funderingen på hur vi skulle göra med utrymmet under grinden. Framför allt för att inte vovvarna skulle kunna ta sig ut.

Snart kommer även den 4:e delen av hur vi byggt en underbar köksträdgård på en helt omöjlig del av mark.

Hoppas ni har en fortsatt bra dag!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *