Från otillgänglik mark till växthus/orangeri – Del 4


Ni som är intresserade kan läsa de andra delarna HÄR

Från otillgänglig mark till köksträdgård och växthus! – Del 1 

Från otillgänglig mark till köksträdgård och drömmen om ett växthus! – Del 2

Från otillgänglig mark till köksträdgård och drömmen om ett orangeri! – Del 3

Nu hade vi kommit ganska långt men nu inväntade vi det uppenbara. Leveransen av vårt växhus. Som ni ser så växlar jag mellan att kalla det växthus och orangeri. Vad är då skillnaden. Jo ett växthus är ett hus för odling endast, medans ett oranger i är en plats för övervintring av växter och vi har byggt vårt växthus för att det skall finnas möjlighet för uppvärmning.

Vad är då skillnaden på ett växthus och ett orangeri?

Orangeri betyder egentligen apelsin och är ett franskt ord. Ett orangeri är egentligen en uppvärmd byggnad som används för att vinterförvara apelsinplantor och andra citrusplantor. När man isolerar och värmer upp ett växthus så kan man förvara växter där på vintern och när man idag bygger för privat bruk så kan man samtidigt ha det som sällskapsrum. Det är så vi har tänkt göra. Både odla men även ha det som sällskapsrum för middagar och det ser jag mycket fram emot!

Jag längtar lite efter en riktigt regning dag att tända ljus och sitta där mitt i ovädret fast ändå inte! Där tänker jag att jag kan sitta och blogga, planera min odling för nästa säsong!

Den dagen när vi fick leveransen var en strålande dag.

Alla verkade förväntansfulla!

Byggnationen har nu gått in på sin 4:e vecka, det krävs mycket jobb och mycket detaljer som skall fixas. Dessutom har vi grundat och målat alla detaljerna innan montering. Grundmålningen gjorde vi först av allt och färdigmålningen gjorde vi när huset var på plats fast med mycket detalj-förberedelser.

Alla dagar har inte bjudit på solsken.

Hur långt har vi nu kommit då? Jo nu är allting färdigmålat, alla lister på taket satts upp som glasen skall ligga på. Stefan har tillverkat en låda för att kunna lyfta upp de 3 meter långa glasen. Det vi upptäckte i går var att det fattas två glas i leveransern, så detta är något vi skall ta tag i idag!

Även fönster och dörrar är färdigmålade och även om det verkar som om arbetet nu står stilla så är det massor med jobb med detaljer och gummilister och andra trälister som skall på plats. Vi fortsätter att förädla och förbättra för att allting skall bli så perfekt som möjligt. Stefan tänker på alla detaljer.

Allt vikre som nu ligger runt om växthuset skall sedan blir till lådor på hjul som skall kunna placeras inne i växthuset längs kortsidorna! Jag har tänkt mig krukor utanför. Gärna svarta urnor i olika höjder, men vi får se vad det blir.

Spännande fortsättning följer…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.