Recept på världens bästa fröknäcke och bra mellanmål


I dag tänkte jag ge er recept på världens bästa fröknäcke och bra mellanmål som jag alltid ser till att ha hemma. Jag har gett er receptet förut, men har justerat det genom åren. Jag har t e x helt taigt bort linfrön eftersom det har en lätt laxerande effekt men är perfekt att lägga in 1 dl om man behöver det. Minska bara någon annan frösort i samma mängd.

Recept på världens bästa fröknäcke och bra mellanmål

Nu när jag fokuserar på träning och kost så är det också viktigt att skapa bra förutsättningar för just det. Att ha mellanmål tillhands är alltid toppen. Jag som gillar salt tycker därför att fröknäcke utgör ett perfekt mellanmål när man är sugen på något. Dessutom bra och nyttigt.

Bra mellanmål med under 200 kcal

Perfekt mellanmål är två skivor av mitt fröknäcke. Skiva en liten potatis motsvarande 10 gram i tunna skivor på 2 skivor fröknäcke. Om du vill lägg en liten topp med kaviar på varje potatisksiva motsvarande 1 tsk. Jag brukar ta detta till frukost och som kvällsmål eller om jag blir sugen på något. Perfekt om man blir hungrik mellan måltider också. Två skrivor med fröknäcke, koktpotatis och lite kaviar blir 195 kcal.

Recept på världens bästa fröknäcke och bra mellanmål

Recept på världens bästa fröknäcke

2,5 dl pumpafrön

1 dl skalade sesamfrön

2,5 dl solrosfrön

4 dl Durumvete

1 dl rapsolja

4 dl varmt vatten

Flingsalt innan du sätter in plåtarna i ugnen

6 stycken bakplåtspapper

Gör ditt fröknäcke så här

Häll upp alla torra ingredienser i en skål med samtliga fröer och durumvete. Rör om så det blandar sig väl. Tillsätt rapsolja och vatten och rör sedan till en jämn smet. Fördela smeten på 3 bakplåtspapper med lika stor del på varje.

Tag ett bakplåtspapper och lägg ovanpå degen och tryck först ut med handen och dra sedan en kavel över bakplåtspappret så att du får ut det jämt i kanterna. När du har fått ut degen över hela bakplåtspappret så tar du bort pappret ovanpå. Du skårar sedan med en kniv i den formen du vill att förknäcket skall få. Jag skårar 4 skåror på längden och 4 på tvären. Då blir det 16 på varje plåt! Därefter strör jag flingsalt på och trycker till flingsaltet med handen lite lätt, så att det skall fastna.

Baka i varmluft på 135 grader. Eller i vanligt ugn på 150 grader. Det skall bakas i ca 60 minuter. Alternera plåtarna var 20 minut.

En plåt nybakad fröknäcke
Recept på världens bästa fröknäcke
Recept på världens bästa fröknäcke som ni måste testa

Lägg dom på ett galler när du tar ut dom och låt dom svalna. Jag lagrar mina i en glasburk på bänken i köket! Mums!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.