Världens godaste blåbärscheesecake!


Nu har jag överträffat mig själv med att göra världens godaste blåbärscheesecake! Den behöver dessutom inte bakas i ugn. Till saken hör att både jag och Stefan älskar cheesecake och brukar ofta fika på Cappuccino i Göteborg för dom har världens godaste Cheesecake. Jag ställde frågan till dom hur dom gör sina cheese och tänkte att jag måste prova själv. Den blev helt underbar och nästa gång skall jag bara lägga en blåbärsspegel ovanpå också. Det kommer göra den ännu godare för det är så dom gör den på just Cappuccino.

Världens godaste blåbärscheescake
Världens godaste blåbärscheesecake

Världens godaste blåbärscheesecaka

15 stycken digestivekex utan tillsatt socker (Göteborgskex gör en variant)

100 gram smör

240 gram frysta blåbär

Saft från 1 citron

1,5 dl strösocker

1 tsk agar agar (ett helt veganskt pulver som finns vid bak-sortiement som fungerar som förtjockning helt utan smak)

600 gram philadelphiaost

2 dl vispgrädde

Det viktigaste när man gör en cheesecake är att den måste få stå till sig i kylen. Jag säger ett dygn. Då blir den som godast! Så det är mitt tips. Gör den dagen innan. Eller låt den stå i alla fall i minst 6 timmar innan du äter den. Den måste inte bara bli kall utan den måste få sätta sig lite grand.

Gör så här

Börja med att lägg smörpapper i den form du tänkt göra din blåbärscheesecake i. Jag gjorde min i en rund form med löstagbar botten och klädde den med smörpapper.

Krossa kexen i en matberedare och smält smöret. Häll i smöret i smulorna och rör till en smet som du sedan lägger på botten i den smörpappersklädda formen och trycker till ordentligt med en sked eller liknande. Ställ in den i kylen.

Själv har jag hela frysen full med blåbär jag plockat i skogen. Men som dekoration tar jag det fina amerikanska blåbären på tallriken nedan som jag har i överflöd i min trädgård.

Att göra allt från grunden

Koka upp blåbären med saften från en hel citron och mosa blåbären lite grand. Tag kastrullen från spisen och häll upp i en sil och låt rinna igenom så att det blir en fin pure. Häll puren i en kastrull och tillsätt strösocker och agar agar pulver och låt koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Häll upp puren i en skål och låt svalna.

Vispa philiadelphiaost och grädde med elvisp eller i din matberedare tills den tjocknar. Häll därefter i den avsvalnade blåbärspuren och vispa några minuter till så att allting blandar sig fint utan några vita inslag.

Bre ut fyllningen i formen med kexbotten och låt stå i kylen i åtminstone 6 timmar. Jag dekorerade med färksa amerikanska blåbär innan jag ställde den i kylen men det är en smaksak.

Världens godaste blåbärscheescake

När det gått minst 6 timmar så ta loss formen från kakan och klipp bort smörpapper om det syns på fatet. Voila du har nu världens godaste blåbärscheesecake. Själv har jag min frys full med ca 16 liter blåbär så jag lovar att det kommer bli många blåbärscheesecake framöver. Nästa gång skall jag göra en blåbärscheesecake med en blåbärsspegel också men först ville jag se att själva cheesecaken blev perfekt.

Ni måste prova. Så lycklig att jag kan göra min egen helt perfekta blåbärscheesecake.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.