Baka Björnbärsgrottor!


Som ni vet har jag plockat mängder med otroligt fina björnbär. Närmare bestämt 10 liter som jag gjort marmelad och sylt av. Vad passar då inte bättre att använda björnbärssylten att baka Björnbärsgrottor av! Så här kommer mitt recept!

Björnbärsgrottor

Det bästa med Björnbärsgrottor är att det är så otroligt enkelt och går så snabbt. Ovanpå det finns det få saker som slår en Björnbärsgrotta till kaffet.

Nu börjar dessutom hösten och Stefan kommer jobba hårt på dagarna och då kan det vara roligt att ha något till fikat!

Recept björnbärsgrottor, 30 stycken mini eller 15 stora

4 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

200 gram kylskåpskallt smör.

Fyllning

Björnbärssylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.

Tillsätt det kalla smöret som du delat i flera mindre bitar.

Nyp ihop degen eller använd din matberedare vilket går lika bra! Jag sätter min matberedare på lägsta nivå och låter den arbeta i hop en deg.

Forma degen till två rullar ca 3 cm i diameter. Dela rullarna i lika stora skivor och rulla till en boll. Lägg varje boll i muffinsform. Jag gillar att göra både normalstora björnbärsgrottor och då gör jag 15 stycken av degen enligt receptet, men det går utmärkt att dubbla. Om jag gör mini-björnbärsgrottor så blir det 30 stycken.

Björnbärsgrottor

Själv brukar jag göra degen i matberedaren och delar sedan degen i två delar. Gör två rullar som är ca 3 cm i diameter och sedan skivar jag upp den i lika stora delar och rullar varje del till en rund boll och lägger i formen.

Sedan trycker jag till en liten håla med fingret som jag fyller med björnbärssylt, men inte för fullt för då rinner det över och det är inte tanken om man vill ha snygga hallongrottor, och det vill man gärna!

Sedan sätter jag in dom i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills dom får fin färg.

Nu har jag fixat så Stefan har lite gott till fikat för jag får inte smaka. Jag är på träningsläger av egen fri vilja så klart!

Hoppas ni får en underbar måndag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.