Baka kardemummabullar som på café


I gå infann sig den där härliga känslan av att jag vill baka bullar. Det regnade ute och kändes lite som hösten var på väg. Vad är väl bättre då än att vara på insidan och baka bullar. Jag ville gärna baka kardemummabullar som på café. När dom är så där som små nystan och har krossad kardemumma och råsocker på toppen.

Baka kardemummabullar som på café
Baka kardemummabullar som på café

Så här kommer mitt recept på godaste kardemummabullarna. Nu har jag bakat det några gånger och kommit fram till hur dom blir allra godast med jäsningsprocess, mängd med kardemumma och fyllningen. Men också det viktiga faktum vad man penslar bullarna med innan man sätter dom i ugnen och varför man gör det. Nu tycker jag själv att dom blev fantastiskt goda. Så här kommer mitt recept på bullar med kardemumma som blev väldigt goda!

Kardemummabullar, ca 25 st

5 dl standardmjölk

50 g jäst

150 gram smör

800 gram mjöl (varav ca 1 dl till utbak)

1 dl strösocker

1 msk kanel

1,5 matsked stött kardemummakärnor

1 tsk salt

Fyllning

150 gram smör

Brun farin 1 dl

Stött kardemumma 1 msk

Ströbröd 1 msk

Till Pensling

2 uppvispade ägg

0,6 dl råsocker

1 msk stött kardemummakärnor

Sockerlag för pensling efter färdigbakade

2 dl vatten

1 dl socker

Gör degen så här

Börja med att sätt ugnen på 220 grader. Smula jästen i degbunken och värm mjölken till 37 grader. Häll i mjölken över jästen och se till att röra ut jästen noggrant i mjölken. Tillsätt socker och alla kryddor och salt. Tillsätt det rumstempererade smöret i kuber och nästan allt mjölet. Låt bakmaskinen knåda degen ordentligt i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.

Gör fyllningen

Tag rums-tempererat smör, brunt farinsocker, ströbröd och kardemumma och arbeta samman ordentligt. Låt stå framme i rumstemperatur.

Fyllning till kardemummabular

Utbakning

Mjöla bakbordet. Kavla ut degen i ca 40×60 cm. Bred på fyllningen jämnt över hela degen med baksidan av en osthyvel, det blir bättre än med en smörkniv för man fastnar inte. Vik i hop den på längden och kavla ovanpå så att luftbubblor försvinner. Skär sedan 0,7-1 cm breda remsor och börja nysta dom två och två runt pek- och långfinger och sista ändan virar du tvärs över bullen och fäster mellan nystanet. Ändan skall hamna på undersidan eller osynlig. Lägg nystan på en plåt.

Låt jästa under duk i 30 minuter.

Förbered för pensling

Blanda 0,5 dl rörsocker med 1 msk stött kardemumma.

Vispa upp två ägg lätt och pensla bullarna noggrant. Nu kommer vi till det viktiga. Det är äggen som gör att fyllningen stannar på insidan. Så låt er inte luras av recept som rekommenderar att man skall späda ut äggen med vatten. Det kommer resultera i att fyllningen rinner ut. Det är äggvitan som binder och gör ett ”skal” på bullarna. Så pensling med ägg är oerhört viktigt på bullar med fyllning. Strö sedan sockerblandningen på bullarna och sätt in i ugnen i ca 12-15 minuter i mitten i ugnen (beroende på hur stora du gjort dom)

Sockerlag

Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig. Dra av från plattan. När bullarna kommer ut ur ugnen och innan du tar dom av plåten så penslar dom med sockerlag. Det gör att bullarna håller sig saftiga och fina.

Baka kardemummabullar som på café

En regning lördag eller söndag är väl en perfekt dag för lite bakning. Så härligt att ha lite goda bullar i frysen att bjuda på när man får besök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.