Baka lussekatter innan Lucia


I dag blev jag så himla sugen på att baka Lussekatter när jag såg min systerdotter Erika bakade med sina barn. Då tänkte jag att det måste jag också göra! Så himla gott med Lussekatter och roligt att baka dom redan nu och kanske hinner jag med ytterligare ett bak innan självaste Lucia.

Lussekatter är bland det godaste som finns för det går inte ens att jämföra med de man köper i affären. Jag tycker inte att dom smakar av saffran ens. Jag antar att det är för att dom snålar med saffran då det är en av världens dyraste kryddor. Lussekatter är faktiskt väldigt enkelt att göra för det är just saffran som gör det om man inte fyller det med något annat. Här kommer mitt enkla recept.

Baka lussekatter innan Lucia
Baka lussekatter innan Lucia

Recept Lussekatter, ca 40 stycken

150 gram smör

1 gram saffran

50 gram jäst

5 dl röd mjölk

2 dl socker

1 tsk salt

11 dl vetemjöl

1 ägg till pensling av bullar

Gör så här

Smält smöret i en kastrull, och när smöret smält häller du i mjölken och värmer till 37 grader eller fingervarmt. Tillsätt saffran under tiden du värmer alltsammans. Häll sedan blandningen i din degbunke och smula ner jästen och se till att den ”smälter i den varma blandningen”.

Tillsätt socker och salt och 11  dl av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller förhand om du inte har någon maskin. Degen ska precis lossna från kanten då blir bullarna som saftigast.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Knåda därefter degen lätt och dela den i ca 40 lika stora delar. (Använd så lite mjöl du kan vid utbakning). Lägg sedan bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Precis innan bullarna skall in i ugnen så penslar du dom med uppvispat ägg. Baka lussekatterna på 225 grader i ca 8 minuter eller tills dom fått lagom med färg. Låt som svalna under duk.

Hoppas ni gillar mitt recept!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.