Brysselkex med parmesan till ostbrickan eller som tilltugg! 1 kommentar


I går gav jag er receptet på vackra brysselkex som man kan ha för att lysa upp dukningen! Brysselkex och ”drömmar” är mina favoritsmåkakor, men idag tänkte jag ge er mitt recept på brysselkex till en liten matigare variant. En variant man kan ha till osten. Jag tycker att höjden av lyx är att man kan ta ett kex på kvällen som man själv gjort och vet precis innehållet i, med lite creme cheese och någon färsk krydda på! Eller bara äta som det är till en kopp kaffe.

200 gram rumsvarmt smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl siktat florsocker

4,5 dl vetemjöl

0,75 dl finriven parmesan

Lägg rumsvarmt smör i en bunke och sikta ner florsockret. Blanda ner ingredienserna tills det blir till en fast deg. Knåda den färdiga degen i en minut och  dela den sedan i två delar. När du delat degen i två delar så kan man med fördel tillsätta en tesked med t e x rosmarin i degen på den ena och låta den andra vara naturell.

Rulla varje del till en två rullar/cylindrar som är ca 3 cm i diameter. Lägg rullarna i gladpack och lägg in i kylen i ca 1 timma.

Sätt på ugnen på 175 grader. Ta sedan ut rullarna ur kylskåpet och rulla den ena rullen i vallmofrön och den andra i rosmarin! Bara fantasin som sätter gränsen för vad man vill krydda dom med!

Lyxigt i vardagen men väldigt enkelt! skär 1 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersbeklädda plåtar och låt de gräddas i ungen i ca 15 minuter.

Det härliga med att göra egna kex är att man vet precis vad som är i dom, man slipper massa E-ämnen och man vet exakt vad råvarorna kommer i från. Jag lovar att även detta kommer bli ett efterfråga recept! Man kan med fördel frysa ner dom och bara ta fram efter behov, så inget går till spillo.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Brysselkex med parmesan till ostbrickan eller som tilltugg!