Fröknäcke i nytt format


Jag kom på den brilljanta idén att baka fröknäcke i nytt format. Ett format som passar när man vill ha en ostbricka. Så jag bestämde mig för att göra fröknäcke som ett mindre kex. Fröknäcke är en nyttigare variant av kex så varför inte göra det själv i stället för att köpa! Perfekt att ta fram för ett mellanmål!

Så här fina blev dom!

Fröknäcke i nytt format
Fröknäcke i nytt format

Recept på världens bästa fröknäcke

Här kommer mitt recept på världens bästa fröknäcke och bra mellanmål som jag alltid ser till att ha hemma. Jag har gett er receptet förut, men har justerat det genom åren. Jag har t e x helt taigt bort linfrön eftersom det har en lätt laxerande effekt men är perfekt att lägga in 1 dl om man behöver det. Minska bara någon annan frösort i samma mängd.

Som mellanmål tycker jag att det är pefekt att ha fröknäcke, färdigkokta potatisar i kylen som man skivar och lägger en liten klick kaviar! Mums! Men nu åter till mitt nya format på fröknäcke och receptet! Det är också gott med bara saltgurra på som man gör själv. Ni hitter mitt recept på färsksaltad gurka HÄR.

Recept på världens bästa fröknäcke och bra mellanmål

Recept på världens bästa fröknäcke

2,5 dl pumpafrön

1 dl sesamfrön

2,5 dl solrosfrön

4 dl Durumvete

1 dl rapsolja

4 dl varmt vatten

Flingsalt innan du sätter in plåtarna i ugnen

6 stycken bakplåtspapper

Gör ditt fröknäcke så här

Häll upp alla torra ingredienser i en skål med samtliga fröer och durumvete. Rör om så det blandar sig väl. Tillsätt rapsolja och vatten och rör sedan till en jämn smet. Fördela smeten på 3 bakplåtspapper med lika stor del på varje.

Tag ett bakplåtspapper och lägg ovanpå degen och tryck först ut med handen och dra sedan en kavel över bakplåtspappret så att du får ut degen jämt i kanterna. När du har fått ut degen över hela bakplåtspappret så tar du bort pappret ovanpå. Du skårar sedan med en kniv i den formen du vill att förknäcket skall få. Nu när jag ville göra mindre kex till ostbricka så skårade jag helt enkelt så att kexen blev ca 3 x 3 cem. Normalt sett skårar jag 4 skåror på längden och 4 på tvären. Då blir det 16 på varje plåt! Därefter strör jag flingsalt på och trycker till flingsaltet med handen lite lätt, så att det skall fastna.

Baka i varmluft på 135 grader. Eller i vanligt ugn på 150 grader. Det skall bakas i ca 60-70 minuter. Alternera plåtarna var 20 minut.

Så här brukar jag skära fröknäcket i storlek om jag vill ha dom lite större!

En plåt nybakad fröknäcke
Recept på världens bästa fröknäcke
Recept på världens bästa fröknäcke som ni måste testa

Men för att göra kex så gjorde jag dom ca 3×3 cm.

Fröknäcke i kexformat
Fröknäcke i nytt mindre format

Så här fina blev fröknäcke-kexen!

Kexformat för ostbricka
Kexformat för ostbricka

Lägg dom på ett galler när du tar ut dom och låt dom svalna. Jag lagrar mina i en glasburk på bänken i köket! Mums!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.