Gör en perfekt Blåbärscheesecake!


Här kommer mitt recept på hur man gör en perfekt Blåbärscheescake. Blåbärscheesecaken har en blåbärsgelespegel som är gjord på ett hallon- och blåbärsjuice-koncentrat. Den blev så fantastiskt god och balanserad att den är helt livsfarlig om du frågar mig! Ni måste testa. Ett perfekt bakverk som är enkelt att göra. Perfekt att göra en eller ett par dagar i förväg och enkel att göra till många.

Recept på underbar blåbärscheesecake med gele!
Gör en perfekt Blåbärscheesecake!

Det är enkelt att baka cheesecake

Denna Blåbärscheescake är dessutom väldigt enkel att göra och det är kanske första gången man gör den som man får tänka efter lite eftersom det är några olika moment. Jag skall därför på ett enkelt sätt försöka ta er igenom dom olika delarna.

Blåbärscheesecake i lagom bitar
Blåbärscheesecake toppade med amerikanska blåbär från trädgården
Helt fat med cheesecake

Jag har hela frysen full av blåbär som jag själv plockat så för mig passar det utmärkt att använda dom till att göra cheeseckae!

Blåbärscheesecake med en gelespegel av hallon- och blåbär

Botten

20 stycken Digestive kex (jag använde orginal till denna cheesecake)

125 gram smör

Cheesecake

900 gram Philadelphiaost orginal

3 dl grädde

Blåbärsfyllning

300 gram frysta blåbär

2 dl strösocker

2 tsk agar agar pulver

1 citron

Gelespegel

5 gelantinblad

2 dl hallon-blåbärsjuice koncentrat

2 msk socker

0,5-1 citron

Gör så här

Börja med att klä in en form med bakplåtspapper. Min form som jag använder till ovan är 23×23 cm.

Smält smör och krossa digestivekexen i en matberedare. Häll i det smälta smöret i smulorna och rör till den fin massa. Tryck ut digestiveblandningen i botten på din bakplåstklädda fort i ett jämt lager och ställ in i kylen.

Tag 300 gram blåbär och koka upp i ca 10 minuter till dom kokat sönder lite grand. Häll upp i sil och låt puren rinna ner. Tag sedan purén och häll upp i en kastrull. Tillsätt strösocker och agar agar pulver till purén. Tillästt också saften av 1 hel citron. Koka upp under omrörning i ca 4 minuter. Häll sedan upp puren i en skål och låt svalna.

Se till att cheesecakesmeten är väl blandad

Nu skall vi börja momentet med själva cheesecake smeten. Lägg all philiadephiaost i matberedarens skål. Häll också i grädden. Börja vispa till en fast kräm. När krämen är fast så häller du i den avsvalnade lite geleaktiga blåbärspurén. Vispa ännu en stund tills allt blandat sig väl och allt blivit blått. Rör om för att se till att det inte finns några vita strimmor kvar utan att smeten skall vara jämt blå av alla blåbär.

Bred nu ut krämen över digestivekexen i ett jämt lager. Se till att det inte blir en ”pulkabacke” för då kommer gelen rinna ner i kanterna så det är viktigt att det blir jämnt. Ställ in cheesecaken i kylen.

Antingen väntar du i 2-3 timmar innan du häller på spegeln eller så gör du det dagen efter. Det går bra vilket som beroende på om du har tid att göra det samma dag.

Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Häll upp juice-koncentratet i en kastrull. Tag saften av en citron och tillsätt tills du tycker du har rätt smak och tillsätt strösocker och smaka av. Koka upp koncentratet. Drag av kastrullen och lägg i geleplattorna och rör tills du rört ut dom. Häll upp i en liten tillbringare och låt den svalna något.

Perfekt att göra en eller ett par dagar innan

Häll därefter upp spegeln ovanpå blåbärscheesecaken och ställ in i kylen. Låt stå tills dagen efter. Detta moment med gelespegeln kan du också göra dagen efter om du vill.

Att bjuda på cheesecake är en fröjd för alla verkar gilla det! Den blev verkligen perfekt i smakerna! Roligt att bjuda på!

Underbar cheesecake

Vovvar gillar också cheesecake och dom vill gärna vara med på kaffekalas.

Vovvar som älskar cheesecake

Ni måste helt enkelt prova att baka och som sagt den är enkelt att göra. Den behöver inte bakas i ugn och den blir fantastiskt god!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.