Hur man tillagar och äter lutfisk! 2 kommentarer


Jag är uppvuxen i Mariestad en stad i Västra Götland där lutfisk är en del av traditionen till jul. Lutfisk är en av de saker som jag tycker är så fantastiskt gott. Vill hävda med den dummes envishet att dom som inte tycker om lutfisk har inte fått möjligheten att äta det på rätt sätt. Det avgör nämligen allting. Punkt!

En sak kan vi var helt överens om. Lutfisk är inget man någonsin beställer in på restaurang, och är det på restaurang man prövat lutfisk så förstår jag varför man inte tycker om det. Helt enkelt för det är inte så man äter lutfisk. På restaurang får man en bit fisk med lite sås och potatis vid sidan om, och så avnjuter man definitivt inte av lutfisk. Det är som att ”kasta den i sjön”, d v s man kan lika gärna hoppa över den måltiden, och jag skulle inte vilja ha den.

Lutfisk är också väldigt nyttigt och är en extremt mager fisk och består nästan helt av protein. Lutfisk innehåller bara 25 kalorier per 100 g och är rik på omega-3-fetter, fetter som vi behöver för att må bra. Fett i fisk har utmärkta hälsoeffekter på blodets levringssystem och motverkar nedbrytande processer i kroppen. Detta fett behövs även för våra nervtrådar, leder och hud. Alltså finns det alla skäl att äta lutfisk och nu skall jag berätta hur man tillagar och äter lutfisk.

Hur tillagar man och äter lutfisk

Lutfisk köper man i förpackningar på vilken välsorterad butik som helst. Man sköljer lutfisken noggrant. Lägger den i en eldfast form och saltar och kryddar med grovmalen svartpeppar. Man saltar fisken med 2 tsk salt per kilo. In i ugnen i 200 grader i 45 minuter.

När man tar ut den så ligger den i vatten och man lägger upp den på ett fat.

Man kokar potatis och tillreder mycket vit sås. Räkna med minst 2 dl/ portion. Man kryddar såsen med salt och vitpeppar så att det blir sting i den. Viktigt att smaka av den.

Vit sås för 4 portioner

4 msk smör

4 msk mjöl

8 dl mjölk

Salt och vitpeppar

Gör så här

Man smälter 4 msk smör i en kastrull. Drar kastrullen av plattan och tillsätter mjölet och rör ut allt mjöl i kastrullen. Tillsätt sedan mjölk och salta och peppra såsen. Vispa hela tiden såsen till mjölken kokar upp. Smaka av. Såsen är klar.

Kryddningen

Sedan är det kryddningen som varje person gör på sin tallrik som blir smaken på just din lutfisk. Kryddningen och tillredningen är en del av att lutfisken blir så god. Det är nämligen så att till lutfisk så skall det finnas kryddor på bordet och det är vid bordet man sätter i hop sin egen lutfisk.

Det skall finnas, vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar och salt, och det är processen som är det viktiga. Att äta lutfisk kanske inte är snyggt men det är inte därför man äter lutfisk och jag skulle säga att det är också en av anledningarna man inte tar in lutfisk på restaurang. Lutfisk i sig smakar väldigt lite och utan kryddor och tillredning så kan jag förstå att man inte tycker om det om ingen besrkivit hur det skall ätas. Man måste helt enkelt ta seden dit man kommer gällande lutfisk.

Hur man äter lutfisk

  1. Ta en bit med lutfisk på sin tallrik och börjar med att rensa den från eventuella ben. Man har till och med tallrikar på bordet speciellt avsett för detta, att lägga ben och eventullt skinn. Sedan hackar man sönder den i små bitar.
  2. Ta ordentligt med sås så att det blir lite för mycket för fisken. Det skall vara tillräckligt för att sedan också mosa potatisar i såsen när man gjort kryddningen.
  3. Kryddningen är det viktiga! Man kryddar riktigt ordentligt, med både svartpeppar och kryddpeppar, vitpeppar och salt och blandar lutfisk och sås ordentligt.
  4. Den viktiga delen att man smakar av så att det är perfekt kryddat. Det skall vara starkt!
  5. Därefter tar man potatis och mosar i sås och fisk. Man kan äta den bredvid under förutsättning att man gjort i ordning fisken enligt ovan.
  6. Sedan smakar man av en gång till så att kryddnignen är perfekt och sedan är det dags att äta och njuta. Så äter man lutfisk hemma hos mig!
  7. Man serverar även grönsaker till och jag har alltid brysselkål, men det är vanligt med gröna ärtor också, det beror lite på vart man kommer i från.

Hacka fisken i små bitar och säkerställer att det inte finns några ben kvar.

Rikligt med sås.

Man kryddar ordentligt. Min mamma sa alltid att det skall ”svida i halsen” så mycket kryddor skall man ha. Svartpeppar, kryddpeppar och salt är mina favoriter. Vitpeppar finns i såsen.

Sedan blandar man alltsammans.

Sist men inte minst är det dags för potatisen.

Här kan man välja, men jag mosar min potatis. Så gott! Detta skall avnjutas i lugn och ro!

Vi var även bjudna på Annandagen till min storebror Jonny och hans fru Marie för att äta lutfisk. Så gott! Marie hade också gjort en saffranspankaka till dessert. Fantastiskt god!!! Den skall jag ge er receptet på i ett annat inlägg!

Önsker er en fortsatt bra dag! Är det någon mer av mina läsare som äter lutfisk!?


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Hur man tillagar och äter lutfisk!