I går blev det bak av hönökaka på plåt!


Härom dagen såg jag att Linda på Linda´s bakskola hade lagt ut ett recept på hönökaka som jag ville testa. Eftersom jag alltid går upp tidigt på morgnarna så blev det perfekt att sätta i gång med detta!

I går köpte jag mig en liten brödkavel med mönster för jag tänkte att det räcker eftersom detta är något jag kommer göra då och då så kommer den ta mindre plats än en fullstor. Receptet till hönökakan hittar du på Linda´s sida HÄR.

Hönökaka på plåt

I efterhand har jag dock fått göra om receptet lite då bröden även måste naggas eftersom jag upptäckte snabbt att det blev luftblåsor. Det undviker man genom att nagga börden över hela kakan innan jäsning! Dom blev dock supergoda ändå! Det räcker alltså inte att kavla med en mönstrad kavel för den gör inte hål i degen och det måste man för att undvika luftblåsor.

Hönökaka på plåt

6 dl mjölk

1 dl ljus sirap

2 tsk salt

100 gram smör

50 gram jäst

9 dl rågsikt

8 dl vetemjöl

Så här bakar du hönökaka

Sätt ugnen på 250 grader. Tag fram smör och dela det i kuber så det blir rumsvarmt. Börja med att värm mjölken till 37 grader. Smula i jästen och ta hjälp av handen för att det skall fördelas fint. Häll i blandingen i matberedaren och tillsätt därefter salt, sirap och mjöl. Blanda i mjölet lite i taget så att det hinner knåda till en deg. När degen har knådats ordentligt så låt den jäsa i ca 40 minuter

Baka hönökaka

Dela degen i tre delar och kaval ut i den storlek du vill ha. Flytta sedan degen till bakplåtspappaer. Kavla sedan med en mönstrad kavel för att få hönökakans rätta karaktär. Dra sedan upp bakplåtspappret på plåten. Nagga hela kakorna så att det blir hål rakt igenom för att undvika luftblåsor.

Låt jäsa under handduk i ytterligare 20 minuter. Sätt sedan in den i ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått lagom färg.

Hönökaka på plåt

Måste erkänna att jag åt lite för mycket av min goda hönökakak i går. Detsamma gjorde Stefan! MUMS! Hönökakan går så klart utmärkt att frysa in, men det är under förutsättning att det blir något över förstås!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.