Juldagen är lika med tillagning av Lutfisk! 1 kommentar


För mig är Juldagen starkt förknippat med lutfisk. Juldagen är lika med tillagning av Lutfisk. Lutfisk är bland det bästa jag vet. Denna Juldagen är inget undantag. Jag har lagt lutfisken i blöt och har skalat potatis på morgonen för att förbereda dagens lunch.

Jag vet att det är många som inte tycker om Lutfisk. För mig är det en höjdpunkt på Juldagen som kommer från min barndom. Det viktiga när man äter lutfisk är att krydda rätt och att ha massor av vit sås. Sedan skall det kryddas med kryddpeppar, svartpeppar och vitpeppar. Det skall vars ordentligt starkt! Det är så gott och det skall vara julmust till att dricka om man inte vill ha öl förstås! Jag föredrar julmust!

Egentligen skall lutfisk serveras med gröna ärtor, men eftersom det är ungefär det värsta jag vet så gör jag brysselkål! Går minst lika bra! Här kommer mitt recept på Lutfisk i ugn.

Lutfisk i ugn

1 kg lutfisk

2 tsk salt (2 tsk salt per kg fisk)

Grovmalen svartpeppar efter smak

Vit sås

5 msk smör

5 msk mjöl

7 dl mjölk

Gör Lutfisk så här

När jag gör lutfisk så lägger jag fisken i vatten redan kvällen innan och låter den stå så ända fram tills det är dags att laga lunch dagen efter. Jag tömmer sedan av allt vatten och lägger den i en ungsfast form. Detta gör jag för att fisken blir då extra fast i konsistensen. Man kan äväen lägga den i vatten samma morgon man skall tillaga. Detta har alltså att göra med hur fast man vill att fisken skall vara.

Sätt ugnen på 200 grader.

Om det är lutfisk med skinn så skall skinnsidan läggas nedåt i den ugnsfasta formen. Jag saltar med 2 tsk salt/ kg fisk. Sedan strör jag alltid grovmalen svartpeppar ovanpå fisken innan jag sätter in den i ugnen. När man sätter in fisken i ugnen så lägger man en ungsfolie över hela formen och sedan skall den stå i ugnen i 45 minuter.

När 45 minuter passerat så tar man ut fisken från ugnen. Var försiktigt för nu har allt vatten släppt så formen kommer vara full med kokhett vatten.

Tillredning av vit sås

Smält smöret i en kastrull med höga kanter på låg värme. Det bör minst vara en kastrull på 1,5 liter. När smöret smält så tag av kastrullen från värmen och rör ner möjlet. Späd sedan med några deciliter mjölk i taget och salta och peppra redan från början. Smaka av och se till att såsen har ordentligt med smak.

Skålar avsedda för vit sås, brysselkål och fisk!

Låt såsen koka upp och sjuda i tre minuter och ta sedan av såsen från värmen.

Lägg upp fisken på serveringsvat och servera med kokt potatis och vit sås samt ärtor eller som i mitt fall med brysselkål.

Dags att äta lutfisk med tillbehör

När vi äter lutfisk så tar man först fisken och rensar bort eventuella ben. Det brukar nästan inte vara några men det är också därför man till lutfisk dukar med ett litet fat att lägga just ben på.

Fördela därefter fisken i lagom bitar. Häll på ordentligt med sås och krydda blandingen med salt, vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar. Blanda därefter ordentlig. Därefter när man har en blandning med fantastisk smak då är det dags att ta potatis. Själv mosar jag alltid potatisen i såsen, men det gör man så klart som man vill.2

Mums! Julen är fulländad med Lutfisk!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Juldagen är lika med tillagning av Lutfisk!