Kardemummakaka är bland det godaste som finns till en kopp kaffe. Perfekt när man håller på att fixa hemma och behöver mat och fika mellan varven för att hålla energin på topp. Jag älskar dagar när man får mycket gjort och det går i ett. Kardemumma kaka är dessutom väldigt enkel att göra. Perfekt på campingen, i husbilen, i sommarstugan eftersom man inte behöver någon elvisp eller matberedare. Den är faktiskt så enkel att man bara behöver röra ihop smeten.
Så här kommer mitt recept på världens enklaste och godaste kardemummakakan.
Att lägga pärlsocker ovanpå ger den en liten knaprig smak och det blir verkligen perfekt avvägt.
Kardemumma är dessutom en av de kryddor som dom allra flesta älskar eftersom den är starkt förknippad med nybakade bullar. Att man själv kan göra något så gott som bara tar några minuter att röra ihop är så klart ett stort plus.
Kardemummakaka är faktiskt en av mina egna absoluta favoriter i bland fikabröd. Det är näst intill omöjligt att inte ta en bit till!
Recpt på kardemummakaka
100 gram smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
2,5 dl gräddfil
1 ägg
Så här bakar man kardemummakakan
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Smält smöret och pensla- och bröa formen till kardemummakakan. Jag valde en springform eftersom jag vill kunna ta ut kakan på ett snyggt sätt. Det funkar så klart även med en vanlig sockerkaksform. Då vänder man bara upp kakan på en tallrk och lägger tillbaka den på en tallrik på rätt håll. Ni hängde med va?
Blanda alla torra ingredienser från receptet i en bunke. Kläck ett ägg i en skål och vispa upp det lätt med en gaffel. Tillsätt sedan ägg, gräddfil och det smälta smöret och rör sedan till en jämn smet. Det kan inte bli så mycket enklare att baka en kaka.
Häll över smeten till kakan i den bröade formen och jämna ut den. Häll rikligt med pärlsocker ovanpå kardemummakakan.
Ta lite extra pärlsocker då en del av sockret smälter i ungen! Så snåla inte!
När man kommit så här långt är det bara att ställa in den strax under mitten i ugnen och låta den stå där i cirka 40 minuter! Ta en baknål och känn efter så den är klar när 40 minuter gått! Du ser även att kakan är klar när den börjar lossa från kanterna. Nu har du fixat eftermiddagsfikat på nolltid!
Kardemummakakan är bland det bästa jag vet
När kakan är klar så lägger du den på en tallrik och öppnar försiktigt springformen och tar bort kanten. Om du inte har en springform med löstagbar botten så tar du två tallrikar och välter först över kakan till den ena tallriken så den hamnar upp och ned. Sedan välter du tillbaka kakan på serveringsfatet. Voila!
Detta är verkligen det bästa receptet på den saftigaste kardemummakakan. Jag lovar er att om ni bjuder era vänner och bekanta på denna kaka så kommer samtliga att be att få receptet på denna saftiga kardemummakaka. Så god är verkligen denna kardemummakaka.